ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

Δείκτης ευφυΐας το χασμουρητό!

Πες μου πόση ώρα διαρκεί το χασμουρητό σου, να σου πω πόσο έξυπνος είσαι! Η επιστήμη μόλις εισέφερε ακόμα μία σύνδεση φαινομενικά ανόμοιων πραγμάτων στην ομολογουμένως ιντριγκαδόρικη «τράπεζα», στην οποία
ανήκει επίσης το «δείξε μου το χέρι σου, να σου πω ποιο είναι το μέγεθος του πέους σου» κ.λπ. Ετσι, λοιπόν, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όσο μεγαλύτερος κ πιο πολύπλοκος είναι ο εγκέφαλος ενός ζώου τόσο περισσότερο διαρκεί το χασμουρητό του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Αντριου Γκάλοπ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters», σύμφωνα με το «Science», παρακολούθησαν στο YouTube βίντεο με χασμουρητά 29 διαφορετικών θηλαστικών, όπως οι άνθρωποι αλλά και οι σκαντζόχοιροι!

Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι τα ζώα με μικρότερους εγκεφάλους και λιγότερους νευρώνες τείνουν να χασμουριούνται λιγότερη ώρα σε σχέση με τα ζώα που έχουν μεγάλους εγκεφάλους και περισσότερους νευρώνες.

Η διάρκεια

Ο άνθρωπος, αν και δεν είναι το ζώο με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο σε όγκο, λόγω της αυξημένης πολυπλοκότητάς του σε επίπεδο νευρώνων, διαθέτει το χασμουρητό με τη μεγαλύτερη διάρκεια κατά μέσο όρο, λίγο πάνω από έξι δευτερόλεπτα.

Το χασμουρητό των ελεφάντων διαρκεί σχεδόν έξι δευτερόλεπτα, των χιμπατζήδων πέντε δευτερόλεπτα, ενώ των ποντικιών και των αρουραίων κάτω από 1,5 δευτερόλεπτο. Γενικότερα, τα πρωτεύοντα θηλαστικά, δηλαδή ο άνθρωπος και οι πίθηκοι, χασμουριούνται περισσότερο -έως 50%- σε σχέση με τα λοιπά μη πρωτεύοντα θηλαστικά, πράγμα που αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι το χασμουρητό εξελίχθηκε παράλληλα με τον πιο ανεπτυγμένο εγκέφαλο.

Αυτές οι παρατηρήσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να ρίξουν φως στο μυστήριο της χρησιμότητας του χασμουρητού, το οποίο, όπως πιστεύουν οι ειδικοί, δροσίζει τον εγκέφαλο και τον τροφοδοτεί με επιπλέον οξυγόνο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για κάτι μεταδοτικό. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι είναι κολλητικό ακόμα και μεταξύ των πουλιών!

:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.