newscity1.net

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

ο Τσίπρας έκανε διάγγελμα και ανακοίνωσε παροχές

Πολλά είναι τα πολιτικά μηνύματα, πέραν των οικονομικών, που προκύπτουν από ξαφνικό διάγγελμα του πρωθυπουργού ο οποίος ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των συνταξιούχων αλλά και
των νησιών που πλήττονται από το προσφυγικό κύμα.

Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι ο πρωθυπουργός κάνει εξαγγελίες επειδή έχει στο πίσω μέρος του μυαλού τις πρόωρες εκλογές. Είναι γεγονός ότι όταν ανακοινώνονται παροχές ο νους όλων πάει στις κάλπες.

Υπάρχει η άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να δείξει ότι οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται πραγματικότητα. Οτι η 13η σύνταξη που είχε υποσχεθεί τελικά δίνεται σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους. Από την άποψη αυτή ο πρωθυπουργός θέλει να «γυρίσει» το παιχνίδι και να σταματήσει τη δημοσκοπική πτώση της κυβέρνησης. Θέλει, επίσης, να κάνει στροφή προς την κοινωνία δίνοντας από το πλεόνασμα το οποίο, όμως, να σημειωθεί ότι προέκυψε από την υπερφορολόγηση και βεβαίως από τις περικοπές σε όλους, και στους συνταξιούχους.

Ο τρίτος λόγος των εξαγγελιών θα μπορούσε να είναι η ρήξη με τους δανειστές. Διότι όταν κάποιος διαπραγματεύεται ακόμη και για μερικά εκατομμύρια και από την άλλη μοιράζει πάνω από 600 εκατ. τότε θα πρέπει να περιμένει την αντίδραση των δανειστών. Οταν οι θεσμοί ζητούν μέτρα κι άλλα μέτρα και η κυβέρνηση δίνει παροχές, έστω κι αν έχει δίκιο και δικαίωμα να το κάνει, τότε θα πρέπει να επέλθει σύγκρουση.

Υπάρχει, όμως, και μια τελευταία εξήγηση των όσων συνέβησαν. Να έχει έλθει δηλαδή σε συμφωνία με τους δανειστές για να δώσει το κοινωνικό μέρισμα, ώστε να περάσει με μικρότερη κοινωνική ένταση, τα δύσκολα μέτρα που απαιτεί η τρόικα. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5,% και για μετά το 2018 αν και επιμένει ότι θα πρέπει να μειωθούν στο 1,5%. Με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup κάτι τέτοιο θα σημάνει την ανάγκη λήψης μέτρων άνω των 4,2 δισ. ευρώ από το 2019 και μετά. Αν και η κυβέρνηση απορρίπτει μετά βδελυγμίας τα σενάρια για νέα, σκληρά μέτρα (μειώσεις συντάξεων, μείωση αφορολόγητου κ.λπ.) σε περίπτωση που αναγκαστεί να τα πάρει, ώστε να μην έρθει σε πλήρη ρήξη με τους δανειστές, τότε θα έπρεπε να βρει ένα αντίβαρο. Κι αυτό είναι οι ανακοινώσεις για τους συνταξιούχους και τους νησιώτες.

Το τελευταίο σενάριο, αν ισχύει, θα μπορούσε να πει κανείς ότι απομακρύνει το σενάριο των εκλογών. Η κυβέρνηση τότε έχει αποφασίσει να πάει σε όσο το δυνατόν πιο σκληρή διαπραγμάτευση, να αναγκαστεί να υπογράψει σκληρά μέτρα, αλλά υποσχόμενη ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με την επιστροφή στις αγορές, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, την ανάπτυξη.


:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.