newscity1.net

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

Κατρούγκαλος: Σταθερότητα, ισχύς και εθνική ενότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Παράγοντα αβεβαιότητας χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι
δεν υπάρχει καμιά προοπτική θερμού επεισοδίου.

Ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ακτινογραφώντας τη στρατηγική του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, επισήμανε ότι «προσπαθεί σε πολλά επίπεδα να πετύχει εξαιρετικά υψηλούς στόχους, μέχρι στιγμής με πολύ χαμηλό βαθμό επιτυχίας». Οι τελευταίες επιλογές στρατηγικής του κ. Ερντογάν έχουν αποτύχει σχεδόν σε όλα τα επίπεδα που έχει επιχειρήσει, σημείωσε.


Απέναντι στις τελευταίες τουρκικές φραστικές προκλήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών προέταξε το τρίπτυχο σταθερότητα- ισχύς- εθνική ενότητα, διαμηνύοντας πως «δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά και δεν παραχωρούμε και τίποτα».

Επίσης, τόνισε την ανάγκη τήρησης της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό. «Φαίνεται η Τουρκία να τη σέβεται και επομένως η συμφωνία είναι ζωντανή» σημείωσε.

Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία να παραμείνουν ζωντανές οι προοπτικές της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, εξηγώντας πως είναι υπέρ των ελληνικών συμφερόντων μια ευρωπαϊκά προσανατολισμένη Τουρκία από μια επιθετική.

Σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, εκτίμησε πως «υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη εάν θα καταλήξουν με επιτυχία», υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει αγαστή συνεργασία με την κυπριακή πλευρά και ότι υπάρχει απόλυτη ταύτιση ανάμεσα στην ελληνική και στην κυπριακή πλευρά για την επιδίωξη θετικής για τα εθνικά συμφέροντα έκβασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς λέγοντας ότι «προσπαθούμε να προλειάνουμε το έδαφος ούτως ώστε όταν και αν θα γίνει πολυμερής διάσκεψη, αυτή να καταλήξει θετικά, χωρίς περιθώρια εκβιασμών και blame game».

Εστιάζοντας στις συνομιλίες, ξεκαθάρισε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, διευκρινίζοντας ότι «τα θέματα που αφορούν αποκλειστικά στην Κύπρο πρέπει να συζητηθούν κυρίως από την Κυπριακή Δημοκρατία, με την αυτονόητη και αμέριστη στήριξή μας, αλλά με κυπριακή υπογραφή». Παράλληλα, σημείωσε πως «εμείς πρέπει να εστιάσουμε στα δύο θέματα που αφορούν κυρίως εμάς», τα θέματα των εγγυήσεων και της απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. «Το απαράδεκτο καθεστώς των εγγυήσεων που καθιέρωσε η Συνθήκη της Ζυρίχης, βάσει του οποίου έχουν δικαίωμα μονομερούς επέμβασης η Ελλάδα, η Τουρκία και η Μεγάλη Βρετανία και αντανακλά ένα καθεστώς του διεθνούς δικαίου απολύτως απαρχαιωμένο- δεν υπάρχουν τέτοιες συμφωνίες σήμερα-, υπονομεύει την ίδια την ανεξαρτησία ενός κυρίαρχου κράτους» επισήμανε.

Στη συνέχεια επέκρινε την Τουρκία λέγοντας πως δεν αφήνει περιθώρια αυτονομίας στην τουρκοκυπριακή πλευρά και ότι φαίνεται το μακρύ της χέρι σε κάθε στιγμή της διαπραγμάτευσης.


:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.