newscity1.net

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

Σκληρή απάντηση Τσακαλώτου στο ΔΝΤ και τον Πολ Τόμσεν

Σκληρή απάντηση στο ΔΝΤ και τον Πολ Τόμσεν δίνει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου στο blog του Τόμσεν. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος μίλησε
στον βρετανικό Guardian, η Ελλάδα στριμώχνεται στη γωνία και το Ταμείο δεν λέει όλη την αλήθεια όταν υποστηρίζει πως δεν ζητά περισσότερη λιτότητα, αλλά ότι η Αθήνα «συμφώνησε» σε υψηλότερα πλεονάσματα της τάξεως του 3,5%.

Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, επιδιώκοντας να «βγαίνουν τα νούμερα» του προγράμματος, προωθεί πλέον πολιτικές που θα αυξήσουν την ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Παράλληλα, απαντώντας στα όσα είπε ο Πολ Τόμσεν περί φοροαπαλλαγών και συντάξεων που συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών των πλουσιότερων χωρών στην Ευρώπη, ανέφερε: «Οι ελληνικές δαπάνες για συντάξεις και άλλα επιδόματα διαμορφώνονται περίπου στο 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στο 52% αυτών στη Γερμανία. Είναι δυνατόν, όταν το 45% των συνταξιούχων λαμβάνουν μηνιαίως αποδοχές κάτω του ορίου της φτώχειας των 665 ευρώ και σχεδόν 4 εκατ. πολίτες, πάνω από το 30% των Ελλήνων, έχουν χαρακτηριστεί ότι κινδυνεύουν από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, το βασικό πρόβλημα της χώρας να είναι ότι οι συντάξεις και οι φοροαπαλλαγές είναι υπερβολικά γενναιόδωρες;

Την ίδια στιγμή, ο μόνος λόγος που περισσότεροι άνθρωποι εξαιρούνται από την πληρωμή φόρου εισοδήματος, είναι ότι λιγότεροι Έλληνες λαμβάνουν αξιοπρεπή εισοδήματα. Οπότε, το ΔΝΤ που θεωρητικά επανεξετάζει τη σχέση μεταξύ ανάπτυξης και ανισότητας, και ορθώς δίνει έμφαση στη σημασία περιεκτικής ανάπτυξης, δείχνει να μην γνωρίζει ότι η περαιτέρω μείωση των συντάξεων και των φοροαπαλλαγών θα αυξήσει τελικά τόσο την ανισότητα όσο και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Όμως τουλάχιστον τα νούμερα θα βγαίνουν».

Ο κ. Τσακαλώτος, όπως παρατηρεί ο Guardian, αρνήθηκε ότι η Αθήνα έχει συμφωνήσει με την απαίτηση της ευρωζώνης να κυνηγήσει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά και τη λήξη του προγράμματος το 2018. Αντιθέτως, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσέφερε έναν συμβιβασμό στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. «Υπογράμμισα τη θέση της κυβέρνησης ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα μετά από όσα έχει περάσει κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν έχουν οικονομικό ή πολιτικό νόημα», τονίζει.

«Κάποια κράτη μέλη στήριζαν τη θέση πως το 3,5% θα πρέπει να διατηρηθεί για δέκα χρόνια. Άλλα εργάζονταν προς έναν συμβιβασμό πέντε ετών. Η Ελληνική θέση ήταν πως κανένα από αυτά δεν λειτουργούσε για την Ελλάδα και προτείναμε τον συμβιβασμό να πάμε κατευθείαν κάτω στο 2,5%, συμφωνώντας όμως με τους θεσμούς πως η μείωση της μιας ποσοστιαίας μονάδας από το 3,5% θα πρέπει να δαπανηθεί αποκλειστικά στη μείωση φόρων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

Ποια ήταν η απάντηση του ΔΝΤ; Το ΔΝΤ υποστήριξε στο Eurogroup πως "δεν έχει σημασία για εμάς αν είναι τρία, πέντε ή δέκα χρόνια υψηλών πλεονασμάτων, θα πρέπει και πάλι να δούμε περισσότερα μέτρα για να βγουν τα νούμερα αφού δεν νομίζουμε πως το 3,5% είναι επιτεύξιμο χωρίς τέτοια μέτρα». Δεν μπήκε στον κόπο να εξετάσει τη συμβιβαστική μας πρόταση.

Άρα η Ελλάδα δεν έχει "συμφωνήσει" σε τίποτα ακόμα. Ωστόσο, βρίσκεται υπό έντονη πίεση από τους πιστωτές της να το πράξει. Το ΔΝΤ έχει κάνει ελάχιστα για να αμβλύνει αυτή την πίεση. Αντί να έχει το θάρρος της γνώμης του και να μας βοηθήσει να μειώσουμε το μέγεθος και/ή το χρονοδιάγραμμα των πλεονασμάτων, ασκεί όλη του την πίεση σε μας για να συγκεκριμενοποιήσουμε νέα μέτρα λιτότητας για το 2019 και μετά», κατέληξε.
:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.