newscity1.net

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

Αποχωρούν χωρίς συμφωνία στα μεγάλα μέτωπα οι Θεσμοί

Ολοκληρώθηκε και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων χωρίς να επέλθει συμφωνία σε εργασιακό, ασφαλιστικό και φορολογικό ,με τους Θεσμούς να αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα αφού
θα πάρουν μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης στο EWG.

Οι επαφές για τα ανοικτά μέτωπα θα γίνουν σε προγραμματισμένες την επόμενη εβδομάδα τηλεδιασκέψεις με σκοπό να υπάρξει ενδεχομένως πρόοδος έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Κυβερνητική πηγή μετά το τέλος της συνάντησης μίλησε για σημαντική πρόοδο σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο μετά το πρόγραμμα και σε μια δέσμη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα», αλλά παραμένουν εκκρεμότητες σε τρία κυρίως μέτωπα:

Α) στο μέγεθος του πακέτου,

Β) στη μορφή των αντίμετρων

Γ) στα εργασιακά

Η θέση των δανειστών παραμένει για συνολικό πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ (1% από το αφορολόγητο το 2019 και 1% από τις συντάξεις το 2020) ενώ απορρίπτουν ως μη αναπτυξιακό αντίμετρο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που ζητούσε η κυβέρνηση. Επιμένουν στη μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις και τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα των φυσικών προσώπων.

Στα εργασιακά, η κυβέρνηση όπως ανέφερε άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος «έχει να αντιμετωπίσει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις και για το lock out» με το Ταμείο να επιμένει κατά τις πληροφορίες σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5 στο 10% και μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Το εργασιακό είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα που θα μας απασχολήσει περισσότερο», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι διαφωνίες εστιάζονται κυρίως στο χρόνο όπου θα ξετυλιχθούν οι περικοπές. «Το ΔΝΤ θέλει να εφαρμοστούν με μιας το 2020, ενώ η κυβέρνηση σε βάθος χρόνου. Το ύψος των περικοπών θα συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο».

Τα πέντε ανοικτά μέτωπα

1. ΕΝΦΙΑ: Η κυβέρνηση θέλει να συμπεριλάβει στο πακέτο των αντίμετρων τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κυρίως για τους μικροιδιοκτήτες προκειμένου να εμφανιστεί και στην κοινή γνώμη ότι υλοποιεί σε ένα μεγάλο βαθμό μια από τις βασικές της προεκλογικές εξαγγελίες. Οι θεσμοί δεν θέλουν να αλλάξει ένας από τους πιο αποδοτικούς φόρους της ελληνικής νομοθεσίας και η αντιπαράθεση συνεχίζεται

2. Αφορολόγητο: «Δεν έγινε συζήτηση για το αφορολόγητο» έλεγε τα ξημερώματα αρμόδια κυβερνητική πηγή και ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι συμφωνία επί του συγκεκριμένου θέματος δεν υπάρχει. Οι θεσμοί φέρονται να επιμένουν σε αποκλιμάκωση στα επίπεδα των 5.900 ευρώ ή στη μείωση της έκπτωσης από τα 1900 ευρώ που είναι σήμερα, στα 1300 ευρώ.

3. Εργασιακό: πλήρης διαφωνία μέχρι στιγμής καθώς ειδικά το ΔΝΤ δεν θέλει να αποκατασταθούν οι συλλογικές συμβάσεις νωρίτερα από το τέλος του 3ου μνημονίου. Η ελληνική πλευρά επιμένει στο να επανέλθει η ισχύς των κλαδικών συμβάσεων έστω από τον Ιανουάριο του 2018 και το «παζάρι» συνεχίζεται.

4. Ενεργειακό: Η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει την πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ κυρίως για πολιτικούς λόγους. Οι θεσμοί επιμένουν στην απελευθέρωση της αγοράς.

5. Συντάξεις: η ελληνική πλευρά θέλει η μείωση των συντάξεων να γίνει σταδιακά σε βάθος τετραετίας προκειμένου να μην υπάρξει απότομη μείωση εισοδήματος. Οι θεσμοί επιμένουν στη θεωρία του «σοκ» για τη συνταξιοδοτική δαπάνη, έστω και αν αυτό το σοκ γίνει από το 2020.


:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.