newscity1.net

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

Ανύπαρκτη πόλη εμφανίστηκε ξαφνικά στους χάρτες

Στη δεκαετία του 1930 μια μικρή πόλη με το όνομα Agloe εμφανίστηκε ξαφνικά στους χάρτες της Νέας Υόρκης. Ήταν τοποθετημένη κοντά σε έναν ασήμαντο δρόμο χωρίς σήμανση, που οδηγούσε από
το Roscoe στο Rockland, κοντά στο Beaverkill. Κανείς εκτός από του χαρτογράφους δεν γνώριζε τη συγκεκριμένη πόλη για έναν πολύ απλό λόγο: Δεν υπήρξε ποτέ! Στην ουσία η Agloe ήταν μια «παγίδα» κατά των λογοκλόπων, ένα κόλπο από αυτά που χρησιμοποιούν οι λεξικογράφοι για να πιάσουν τους αντιγραφείς τους. Η δημιουργία ενός χάρτη, ειδικά εκείνη την εποχή, απαιτεί σκληρή δουλειά, συμπεριλαμβανόμενης της σωστής ορθογραφίας, της τοποθέτησης των τοποθεσιών στο σωστό σημείο στο χάρτη κ.α., και οι δημιουργοί βρίσκουν τρόπους να προστατεύουν την εργασία τους. Έτσι βάζουν μικρές παγίδες στο χάρτη, έναν ψεύτικο δρόμο, μια φανταστική τοποθεσία, ένα αναγραμματισμένο τοπωνύμιο κλπ. Όταν, λοιπόν, κάποιος κλέβει τον χάρτη τους, οι αρχικοί δημιουργοί είναι σε θέση να στείλουν τους αντιγραφείς στο δικαστήριο επισημαίνοντας τα ψεύτικα μέρη που δεν πρέπει να είναι πάνω στον χάρτη.

Αυτό έκανε και ο Otto G. Lindberg, διευθυντής της General Drafting Co, και ο βοηθός του Ernest Alpers τη δεκαετία του 1930. Οι δυο τους είχαν φτιάξει έναν οδικό χάρτη για την πολιτεία της Νέας Υόρκης δημιουργώντας ένα φανταστικό μέρος με την ονομασία «Agloe». Μετά από μερικά χρόνια, μια άλλη εταιρεία με χάρτες, η Rand McNally, εξέδωσε έναν χάρτη της Νέας Υόρκης όπου στο ίδιο ακριβώς σημείο υπήρχε η συγκεκριμένη πόλη. Οι Lindberg και Alpers κινήθηκαν δικαστικά ενάντια στην εταιρεία καταγγέλλοντας την αντιγραφή, έχωντας τα στοιχεία που αποδεικνύουν λογοκλοπή.

Ωστόσο η ιστορία είχε απρόσμενη εξέλιξη. Οι δικηγόροι της Rand McNally ισχυρίστηκαν ότι υπάλληλοι της εταιρείας επισκέφθηκαν αυτό ακριβώς το σημείο και βρήκαν ένα κατάστημα με την ονομασία «Agloe General Store» (Εμπορικό της Agloe), κάτι που αποδείκνυε πως ο τόπος ήταν πραγματικός. Αργότερα έγινε γνωστό ότι το κατάστημα πήρε το όνομα του από έναν χάρτη που εξέδιδε η Esso, η οποία τον πήρε από τους Lindberg και Alpers. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος είπε πως αφού η Esso έλεγε ότι το μέρος ονομαζόταν Agloe, έδωσε την αντίστοιχη ονομασία στο κατάστημά του. Κ κάπως έτσι μια πόλη απέκτησε υπόσταση, αλλά μόνο για λίγο, αφού το κατάστημα δεν υπάρχει πια.

Παραδόξως πριν από τρία χρόνια, η Agloe εμφανίστηκε στο Google Maps, στην ίδια θέση που ήταν πριν από ογδόντα χρόνια, ενώ το 2014 το Geological Survey των ΗΠΑ πρόσθεσε, ανεπίσημα, την Agloe στο Σύστημα Πληροφοριών Γεωγραφικών Ονομάτων.perierga.gr
:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.