newscity1.net

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

Μειώσεις 25% στις συντάξεις. Καταργούνται οι προσωπικές διαφορές

Τελειώνουν τους συνταξιούχους τα νέα μέτρα του Μνημονίου καθώς οι περικοπές δεν θα είναι μόνο ως 18% από το 2019, αλλά φτάνουν και στο 25% καθώς κόβονται «μαχαίρι» και τα οικογενειακά επιδόματα συζύγου ή/και παιδιών, ακόμη και
αναπήρων!Πέραν αυτών, στο πολυνομοσχέδιο των 273 σελίδων που κατέθεσε η κυβέρνηση τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στη Βουλή, ενώ ξηλώνονται πολλές απ τις βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, παραμένει ατόφια η διάταξη του άρθρου 14 παράγραφος 4 που λέει ότι από το 2020 ίσως χρειαστούν και νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων πέραν των μειώσεων που κλειδώνουν στα νέα μέτρα από το 2019!

«Στρες τεστ»

Η διατήρηση της διάταξης αυτής αποκαλύπτει ότι παρά τις μειώσεις το ασφαλιστικό δεν είναι βέβαιο ότι καθίσταται βιώσιμο! Το άρθρο 14 παρ. 4 λέει ότι από την 1η/1/2017 και ανά τριετία θα γίνονται μελέτες βιωσιμότητας (κάτι σαν «στρες τεστ» στις συντάξεις) και αν τα μεγέθη δείχνουν ότι οι δαπάνες συντάξεων αυξάνονται μελλοντικά πάνω από 2,5% του ΑΕΠ, τότε θα πέφτει νέο τσεκούρωμα ώστε η αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών να μην ξεπερνά το 2,5% του ΑΕΠ από το έτος βάσης (π.χ. 2017) ως το 2060!

Αν επρόκειτο λοιπόν να λυθεί το πρόβλημα των συντάξεων με τις μειώσεις 18% σε κύριες και επικουρικές από το 2019, τότε το υπουργείο Εργασίας (η κ. Αχτσιόγλου και ο κ. Πετρόπουλος) θα έπρεπε να απαιτήσουν από την τρόικα να αποδεχτεί ότι αυτή η διάταξη καταργείται. Τουναντίον όμως η διάταξη έμεινε και σημαίνει ότι αν η πρώτη μελέτη (στρες τεστ) του ασφαλιστικού, που θα γίνει σε τρία χρόνια (2020), δείξει ότι οι δαπάνες αυξάνονται, τότε θα πέσει και νέος πέλεκυς πέραν του 18% που θα έχουν χάσει οι συνταξιούχοι από την 1η/1/2019! Αν η μελέτη του 2020 δείξει ότι η αύξηση των δαπανών για συντάξεις είναι εντός στόχου, δηλαδή κάτω από 2,5%, τότε δεν θα ενεργοποιηθούν πρόσθετες περικοπές. Αυτό θα διαρκέσει όμως ως το 2023 που θα βγει η νέα μελέτη για το ασφαλιστικό, και ανάλογα με τα ευρήματά της οι συντάξεις είτε θα περικοπούν είτε θα πάρουν παράταση ως την επόμενη μελέτη του 2026 κ.ο.κ.

Ο Ελεύθερος Τύπος ήταν η μόνη εφημερίδα που εξασφάλισε και αποκάλυψε στο φύλλο του Σαββάτου ολόκληρο το άρθρο 1 του νέου νομοσχεδίου για τον τρόπο μείωσης των συντάξεων και την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, πριν καν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Οι αναγνώστες του «Ε.Τ.» έμαθαν πρώτοι τι περιέχει το βασικότερο άρθρο του νόμου πολλές ώρες πριν κυκλοφορήσει το νομοσχέδιο στην ιστοσελίδα της Βουλής και γίνει «viral» στο Διαδίκτυο.

Δεύτερος γύρος

Το ψαλίδι λοιπόν αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά. Τα μέτρα του νέου Μνημονίου για μείωση ως και κατάργηση προσωπικών διαφορών από το 2019 με πλαφόν το -18%, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της επίμαχης διάταξης του άρθρου 14 παρ. 4 του ν. 4387/2016, προδίδουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αν παραμείνει στην εξουσία, ετοιμάζει και δεύτερο γύρο με νέα μέτρα στο ασφαλιστικό.

Το… συμπλήρωμα αυτών των μέτρων, που δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το νομοσχέδιο, θα αποκαλυφθεί σύντομα…

Ο λογαριασμός

Επί του παρόντος, ο λογαριασμός του ασφαλιστικού από συντάξεις και εισφορές φτάνει στα 2,63 δισ. ευρώ για την περίοδο 2018-2022. Αρχίζει να πληρώνεται από το 2018 με αυξήσεις εισφορών για 1 και πλέον εκατομμύριο επαγγελματίες. Από το 2019 έρχονται οι μειώσεις που βάζουν τις συντάξεις 2,6 εκατ. συνταξιούχων στην γκιλοτίνα.

Τα μέτρα αυτά ετοιμάζει από τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. με το «ναι στα πάντα» που θα αναφωνήσουν οι βουλευτές τους ψηφίζοντας το τέλος των συνταξιούχων μαζί με το θάνατο των μικρομεσαίων και μάλιστα… με τα δυο χέρια (όπως είπε κάποιος βουλευτής τους) την ερχόμενη Πέμπτη.ελεύθερος τύπος
:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.