newscity1.net

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

Το ΔΝΤ σφραγίζει το νέο μνημόνιο με την Αθήνα

Συνεδριάζει σήμερα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να εγκρίνει την «κατ’ αρχήν έγκριση» (Approval in Principle - AIP) της νέας δανειακής σύμβασης ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου
αναμένεται να ξεκινήσει αργά το βράδυ, ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στη συνεδρίαση δεν αναμένονται εκπλήξεις και θα πρόκειται για μια τυπική διαδικασία.

Η νέα δανειακή σύμβαση διάρκειας 13 μηνών αναμένεται να εγκριθεί ομόφωνα, καθώς οι 24 Εκτελεστικοί Διευθυντές δεν διατύπωσαν αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις.

Η επί της αρχής έγκριση της δανειακής συμφωνίας είναι μια τυπική παράταση της παρουσίας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για πρώην αξιωματούχους του Ταμείου είναι ουσιαστικά ένα «φύλλο συκής» που επινοήθηκε από τους Σόιμπλε-Τόμσεν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκλογικές επιδιώξεις του Βερολίνου.

Μετά την έγκριση της δανειακής σύμβασης από το Εκτελεστικό Συμβούλιο, θα δοθεί στη δημοσιότητα μια σειρά εγγράφων, μεταξύ των οποίων, και η έκθεση που θα καταγράφει τις τελευταίες εξελίξεις και τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Κατά 80% στην έκθεση αναπαράγονται πράγματα που ήδη γνωρίζουμε από την προηγούμενη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (σσ: στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Άρθρου 4) που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στην έκθεση θα προβλέπεται ότι η συμφωνία για την αποδέσμευση των 1,6 δισ. ευρώ θα ενεργοποιηθεί μόνο υπό τον όρο ότι οι Ευρωπαίοι θα παρέχουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, οι οποίες θα ήταν επαρκείς για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

«Τα χρήματα αυτά δεν θα τα πάρει ποτέ η Ελλάδα» δήλωσε στο Real.gr αξιόπιστη πηγή.

Στην ανάλυση βιωσιμότητας (DSA) που θα συνοδεύει την έκθεση και σε όλα τα σενάρια των τεχνοκρατών του, το χρέος θα κρίνεται μη βιώσιμο και θα προτείνει μια σειρά μέτρων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι στην έκθεση που θα δοθεί στην δημοσιότητα δεν θα προβλέπεται επίσημα χρονικό όριο που θα πρέπει να επαναξεταστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ώστε να αποφασιστεί οριστικά η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σε ανάλογα προγράμματα στο παρελθόν (σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και Αφρικής) σε μια «συμφωνία έγκρισης επί της αρχής» δινόταν μια χρονική διορία 30 ημερών για να αποφασιστεί η ενεργοποίηση ή μη του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση θα αναγράφεται ότι αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι την λήξη του προγράμματος του ΕSM που λήγει τον Αύγουστο του 2018.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση θα επαναλαμβάνονται από μεριάς του ΔΝΤ, τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ειδικά με τα «κόκκινα δάνεια», ενώ θα γίνεται μνεία ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση 10 δισ. ευρώ.

Αμέσως μετά την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης, θα ακολουθήσει δήλωση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που θα επαναλαμβάνει ότι για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να μπει χρηματοδοτικά το Ταμείο στο πρόγραμμα.:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.