newscity1.net

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

Πιέζουν οι θεσμοί για επιτάχυνση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

Με το θέμα των τραπεζών και ειδικά της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να έχει προς το παρόν κεντρική θέση μεταξύ των 95 προαπαιτουμένων, οι θεσμοί κλιμακώνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση. Η δυσφορία για την εκ νέου παράταση που
έλαβε η λειτουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ήταν ξεκάθαρη τις προηγούμενες ημέρες και κατά την επίσκεψη των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα αλλά και στις συναντήσεις που έγιναν στον SSM.

Πλέον, στο πιο καλό σενάριο οι πρώτοι e-πλειστηριασμοί πάνε για Νοέμβριο-Δεκέμβριο, περιορίζοντας δραστικά ή και μηδενίζοντας τους πλειστηριασμούς που μπορούν να διενεργήσουν φέτος οι τράπεζες, έναντι αρχικού στόχου γι 5.000 πλειστηριασμούς φέτος. Το μέτρο, μαζί με τον εξωδικαστικό μηχανισμό κ τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, έχουν ειδική σημασία λόγω των πιέσεων του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θέλει να αναχαιτίσει η Αθήνα, αλλά και η κοινοτική πλευρά των θεσμών.

Αποτελούν ένα μόνο μέρος από τα πολλά ανοικτά μέτωπα στα 95 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την 3η αξιολόγηση, βάσει των κειμένων του μνημονίου (από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αγορές έως το εργασιακό, το δημόσιο και τα επιδόματα). Σε αυτά προστίθενται και τα "πισωγυρίσματα" που καταγράφουν οι δανειστές σε ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακό, εισπρακτικό μηχανισμό και άλλα πεδία, τα δικαστικά "αγκάθια" σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ και το ΤΑΙΠΕΔ, την αδυναμία διανομής της υποδόσης (που εκκρεμεί από την 2η αξιολόγηση), αλλά και την "τρύπα" 1,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία στο 8μηνο (που δημιουργεί "πατήματα" για νέα μέτρα το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια).

Επιτάχυνση καθόδου

Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από μια "σκέψη" να καθυστερήσουν την κάθοδό τους στην Αθήνα, επανεξετάζουν και πάλι τη στάση τους. Έτσι, επανέρχεται το ενδεχόμενο να κατεβούν αμέσως μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ στις 13-15/10, ώστε να αυξήσουν την πίεση προς την κυβέρνηση. Δεν αποκλείουν μάλιστα αρμόδιες πηγές μια επανάληψη του "σκηνικού" του 2016 με διαδοχικές αποστολές (δεδομένου ότι το πιο καλό σενάριο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης πλέον είναι για το τέλος Δεκεμβρίου ή για τον προσεχή Ιανουάριο).

Η κάθοδος Ντάισελμπλουμ-Βίζερ

Τα "μηνύματα" των δανειστών αναμένεται να φανούν με την κάθοδο στην Αθήνα τη Δευτέρα του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, (πιθανότατα μαζί με τον πρόεδρο του EWG, Τόμας Βίζερ). Τόσο στην κατ' ιδίαν συνάντηση και στη συνέντευξη που σχεδιάζει με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο και στην ομιλία που θα έχει στο συνέδριο του Economist, στο οποίο θα συμμετάσχει, αναμένεται να ξεδιπλωθούν οι πιέσεις για προσαρμογή αλλά και το σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποπτεία διαρκείας.

Τη Δευτέρα θα υπάρξουν και δύο ανακοινώσεις. Στις Βρυξέλλες θα υπογραφεί επισήμως η έξοδος από τη διαδικασία "υπερβολικού ελλείμματος", δηλαδή από την επιτήρηση στην οποία μπήκε η Ελλάδα το 2009, έναν χρόνο πριν από το μνημόνιο, που έχει κυρίως "ψυχολογική" σημασία. Στην Αθήνα αναμένουν τα τελικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό, που θα δείξουν αναλυτικά τις πηγές της δημοσιονομικής απόκλισης το 8μηνο.

Η πίεση για επιτάχυνση

Από ελληνικής πλευράς, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το νέο συντονιστικό όργανο υπό τους κ.κ. Δημήτρη Λιάκο και Δημήτρη Παπαγιαννάκο, που έχει στόχο να αποτυπώνει κάθε εβδομάδα το ποσοστό προόδου στα προαπαιτούμενα, ώστε να μη χαθεί κάθε πιθανότητα ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως, κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ προδίκασε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει τον Ιανουάριο.

Πάει για Νοέμβριο η υποδόση

Ένα από τα πιο επείγοντα, χρονικά, θέματα είναι αυτό της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες μέσα από το πρώτο πακέτο υποδόσεων του Ιουλίου. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες πρέπει να απομειωθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ εν συγκρίσει με το ύψος που είχαν στο τέλος Απριλίου (με τη συνδρομή 800 εκατ. ευρώ από τον ESM και 400 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα) προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να ζητήσει και να λάβει την 2η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ (που εκκρεμεί από την 2η αξιολόγηση). Η κυβέρνηση καλείται να μαζέψει και να στείλει στοιχεία μέσα στον Οκτώβριο για τις πληρωμές έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να αποφασίσει, πριν λήξει η προθεσμία του ESM στο τέλος Οκτωβρίου, για τη διαθεσιμότητα της υποδόσης.

Ωστόσο, καθώς θεωρείται -αν όχι αδύνατο- τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο να λήξει το θέμα μέσα στον Οκτώβριο, αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά μια "κατανόηση" από πλευράς EWG και ESM και έτσι να δοθεί μια παράταση "διαθεσιμότητας" για τον Νοέμβριο, η οποία όμως θα αποτελέσει πλήγμα στο "κύρος" της κυβέρνησης που επιχειρεί να αποδείξει ότι δεν θα επαναλάβει τις καθυστερήσεις του 2015 και του 2016...:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.