newscity1.net

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

Το ΔΝΤ δείχνει το δρόμο για νέα μέτρα το 2018

Πολλαπλάσια εκτεθειμένη στον κίνδυνο πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων το 2018 είναι η ελληνική κυβέρνηση, μετά τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Στην έκθεση Fiscal Monitor η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο πήχης του πλεονάσματος μένει κολλημένος στο 2,2% του ΑΕΠ όπως εκτιμούσε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο το Ταμείο.

Για το 2017, η εικόνα της υπέρβασης των στόχων που προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού (2,21% του ΑΕΠ για φέτος προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών κάνοντας σχέδια για διανομή κοινωνικού μερίσματος) δεν υιοθετείται από το Ταμείο το οποίο βάζει τον πήχη οριακά χαμηλότερα από το 1,75% του ΑΕΠ που απαιτεί το πρόγραμμα και συγκεκριμένα στο 1,7% του ΑΕΠ.

Παρ’ ότι ουδείς περιμένει ότι το Ταμείο θα θέσει ζήτημα έστω και οριακών διορθώσεων για το 2017 (αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του, οι οποίες αποδεικνύονται τα τελευταία χρόνια λανθασμένες) , ο φάκελος του 2018 παραμένει ανοιχτός.

Ήδη άλλωστε το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι ενδεχομένως θα χρειαστεί ταχύτερη εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων περικοπών σε συντάξεις (κανονικά το 2019) και μειώσεων στο αφορολόγητο (κανονικά το 2020) ενώ έχει συστήσει την αναβολή της εφαρμογής των αντίμετρων για το 2023 όταν και προβλέπεται ήδη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Οι προβλέψεις του Ταμείου εγείρουν προβληματισμό για τις δημοσιονομικές εξελίξεις και μετά το 2018.

Παρ’ ότι η ενεργοποίηση των ήδη ψηφισμένων μέτρων θέτει τον πήχη των προβλέψεων πρωτογενών πλεονασμάτων για την τετραετία 2019-22 στο 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορούν να παραγνωριστούν επιμέρους προβλέψεις οι οποίες δείχνουν:

1. Επιστροφή στα δημοσιονομικά ελλείμματα ακόμα και σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους (λαμβάνοντας υπόψη την ανάπτυξη). Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης εμφανίζει ουσιαστική βελτίωση το 2017 και το 2018. Προβλέπεται έλλειμμα 1,7% του ΑΕΠ φέτος και 1,1% το 2018, το 2019 προβλέπεται ισοσκελισμένο αποτέλεσμα και στη συνέχεια και πάλι ελλείμματα, έστω και οριακά.

Το 2021 η γενική κυβέρνηση γυρνά σε έλλειμμα 0,1% του ΑΕ και το 2022 σε 0,4% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα και το κυκλικά προσαρμοσμένο αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης διαμορφώνεται (σε επίπεδο προβλέψεων) σε 0,1% του ΑΕΠ φέτος, -0,2% του ΑΕΠ το 2018, 0,7% του ΑΕΠ το 2019, 0,2% του ΑΕΠ το 2020 , -0,1% το 2021 και -0,3% το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις προβλέψεις του Ταμείου η ελληνική οικονομία δεν έχει τη δυναμική να πετύχει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 1% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτή η εκτίμηση του Ταμείου στήριξε όλους τους προηγούμενους μήνες την απαίτηση για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις αλλά και άμεση διευθέτηση χρέους. Στο δεύτερο μέτωπο βέβαια, με την ντρίπλα του κατ’ αρχήν εγκεκριμένου προγράμματος για την Ελλάδα, έβαλε πολύ νερό στο κρασί του.

2. Σταθεροποίηση στα έσοδα. Από το 2019 και μετά , σαν να είναι η οικονομία «παγωμένη» τα δημόσια έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπονται σταθερά σε ετήσια βάση έως και το 2022 στο 45,5% του ΑΕΠ. Νωρίτερα, το 2017 αναμένεται να διαμορφωθούν στο 45,3% του ΑΕΠ και το 2018 , παρά την προβλεπόμενη ανάπτυξη 2,6% από το Ταμείο , τα έσοδα γενικής κυβέρνησης θα είναι 45,4% του ΑΕΠ.

3. Στη μέγγενη οι δαπάνες. Το ζωνάρι των δημοσίων δαπανών φαίνεται πως θα παραμείνει σφιχτό για πολλά χρόνια, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Εκτιμάται ότι οι δαπάνες γενικής κυβέρνησης από 50,3% του ΑΕΠ φέτος, θα υποχωρήσουν σε 48% του χρόνου, σε 46,6% του ΑΕΠ το 2019 , καταλήγοντας σε 45,5% του ΑΕΠ το 2020. Το 2009 οι δαπάνες γενικής κυβέρνησης διαμορφώνονταν σε επίπεδα δέκα ποσοστιαίων μονάδων υψηλότερα, στο 54,1% του ΑΕΠ.

4. Χρέος στα ύψη. Δώδεκα χρόνια μετά το πρώτο μνημόνιο, το 2022 κατά τις προβλέψεις του Ταμείου, το δημόσιο χρέος θα διαμορφώνεται στο εφιαλτικό 161,2% του ΑΕΠ όταν το 2010 ήταν στο 146,2% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο , στη βάση των νεότερων στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν αποκλείεται κατά την άφιξη της Ντέλιας Βελκουλέσκου στην Αθήνα να μεταβάλλει τις προβλέψεις του. Ακόμα όμως και εάν κλείσει η ψαλίδα και το Ταμείο ανεβάσει την εκτίμησή του για το πρωτογενές πλεόνασμα του επομένου έτους στο 2,6% του ΑΕΠ όπως αναφέρουν ορισμένες πληροφορίες, παραμένει ένα χάσμα περίπου μίας μονάδας ή κάτι λιγότερο από 1,8 δισ. ευρώ η οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθεί.

Τα δεδομένα δείχνουν πως μια δύσκολη τρίτη αξιολόγηση βρίσκεται προ των πυλών.euro2day.gr

:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.