newscity1.net

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία για τα περί τουρκικών Ιμίων - Συνέλθετε

Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης
των Παρισίων του 1947, ήταν η απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο νέο παραλήρημα της γειτονικής χώρας

Για άλλη μια φορά η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς.

Την καλούμε να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητα».

«Η Τουρκία να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα πως «μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει, το δεδομένο είναι ότι τετελεσμένα στο Αιγαίο υπάρχουν. Τα σύνορα του Αιγαίου δεν αμφισβητούνται».

Παυλόπουλος: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία αναφορικά με το σεβασμό των συνόρων έστειλε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε να έχουμε πάντοτε τις καλύτερες σχέσεις, ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική αλλά τούτο προϋποθέτει σεβασμό των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ελλάδας και σε αυτό δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε εκπτώσεις».

Υποδεχόμενος τον υπουργό Άμυνας της Εσθονίας, Juri Luik στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως «ο μη σεβασμός των συνόρων αυτών καθ’ οιονδήποτε τρόπο, συνιστά ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία και την πορεία της ένταξης των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παράλληλα, σημείωσε ότι:

Αυτά τα σύνορα, οι Ευρωπαίοι είμαστε διατεθειμένοι να τα διαφυλάξουμε και καθιστούμε σαφές ότι καθορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο σαφώς και δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις. Ο σεβασμός τους δε, πέραν του ότι είναι ένας σεβασμός τον οποίο εγγυάται η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να γίνεται αντιληπτός και κατανοητός κι από τον καθένα αλλά ιδίως από τα κράτη τα οποία θέλουν γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στα όσα ειπώθηκαν την Τρίτη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας, ότι «συμφωνούμε οι δύο χώρες στο να εργαστούμε από κοινού, ώστε ο Πυλώνας της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστεί μια πραγματικότητα».

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο Πυλώνας αυτός πρέπει να καταστεί ενεργός για πολλούς λόγους, τόσο για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -για την προστασία των κρατών-μελών-, όσο και για να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση διεθνή το ρόλο τον οποίο οφείλει να διαδραματίσει.

Όπως ανέφερε, τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι απούσα από όλη αυτήν τη συγκυρία η οποία δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα για την ειρήνη στον κόσμο και πολύ περισσότερο για την περιοχή μας. «Άρα έχουμε χρέος σε αυτόν τον τομέα να εργαστούμε από κοινού για αυτόν τον Πυλώνα και επιπλέον για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Άμυνας της Εσθονίας, Juri Luik, υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του τονίζει τις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Εσθονία και τον συνεχάρη για την ενεργό και συνεπή συμμετοχή της χώρας του, στις δυνάμεις η Frontex.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, επισήμανε το άριστο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα ασφάλειας, αλλά και στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα του και ιδίως αναφορικά με τη Ρωσία.

Κοτζιάς: Ελληνικά τα Ίμια. Ας το πάρει χαμπάρι η Άγκυρα

Άμεση απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς, μέσω της αποκλειστικής του συνέντευξης στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6. Ο Ελληνας ΥΠΕΞ είπε χαρακτηριστικά ότι με τρία διεθνή κείμενα "είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων. Ας το πάρουν χαμπάρι", συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία πρέπει να διδαχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ίδια στιγμή για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς ανέφερε, ότι κάνουμε τα πάντα για να ελευθερωθούν.

Ο κ. Κοτζιάς είπε επίσης, ότι η ελληνική σημαία δεν σταμάτησε να κυματίζει και πως δεν κατέβηκε ποτέ από καμία βραχονησίδα, ενώ πρόσθεσε, ότι η δουλειά της διπλωματίας είναι να αποτρέπει θερμό επεισόδιο. "Δουλειά μας είναι να αποτρέπονται τέτοιες εξελίξεις", είπε χαρακτηριστικά.

Για τα χαρακτηριστικά της Τουρκίας είπε πως "είναι μια νευρική δύναμη, έχει αντιφάσεις στην ανάπτυξη, την κοινωνία της και μέσα σε όλα αυτά προστέθηκε και η νευρικότητα της ηγεσίας της". "Ο αναθεωρητισμός είναι ένα ακόμη στοιχείο της ζητώντας να αλλάξει η πραγματικότητα" είπε με νόημα, συμπληρώνοντας ότι "Αθήνα και Άγκυρα έχουν εντελώς διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων".

Για την στάση της ΕΕ ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η δουλειά που κάνει το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει αποδώσει καρπούς, ενώ σχετικά με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ τόνισε πως δεν έχει σημασία τι λέει δημόσια ο κ. Στόλτενμπεργκ, αλλά τι λέει κατ'ιδίαν στον τούρκους.

Ερωτηθείς για την στάση της Τουρκίας στο θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών είπε πως η Ελλάδα “κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να απελευθερωθούν” προσθέτοντας ότι έχουμε να κάνουμε με τον παραλογισμό ή όχι της Τουρκίας.

Για τις δαπάνες στους εξοπλισμούς ανέφερε ότι θέλουμε αμυντικούς εξοπλισμούς σε αντίθεση με την Τουρκία που παίρνει επιθετικούς.

Η αντίδραση της τουρκικής πλευράς

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Τουρκία, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που από χθες έχει να ασχολείται και με το χρόνο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, είχε δύο δρόμους να ακολουθήσει μετά την κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση: είτε να κατανοήσει γιατί συμβαίνει όλο αυτό είτε να απαντήσει ακόμη πιο επιθετικά. Επέλεξε τον δεύτερο...

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι τα Ίμια, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους, τελούν αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία. Ενώ υποστήριξε ότι η «εν λευκώ» στήριξη που παρέχεται από την Ε.Ε. στα κράτη-μέλη στις διαφωνίες τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλει στην επίλυση των θεμάτων αυτών.


:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.