newscity1.net

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

Είμαστε η 6η ακριβότερη χώρα στον πλανήτη στην τιμή της βενζίνης

«Φωτιά» στο κόστος της βενζίνης βάζουν οι διεθνείς εξελίξεις… Στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει ένα ράλι στην τιμή της αμόλυβδης, η οποία αγγίζει
τα 1,60 ευρώ το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ στις Κυκλάδες έχει… σπάσει το φράγμα των 1,80 ευρώ.

Μάλιστα η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει την 6η ακριβότερη βενζίνη στον κόσμο.
Η τιμή του αργού πετρελαίου (μπρεντ) έκλεισε τη Δευτέρα 7 Μαΐου στα 76,17 δολάρια το βαρέλι, όταν πέρυσι το βαρέλι κυμαινόταν στα 47 δολάρια. Οι αναλυτές αποδίδουν την κατακόρυφη αυτή αύξηση σε ένα κράμα εξελίξεων, π.χ. στην αστάθεια που υπάρχει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στην κρίση στη Βενεζουέλα κ.λπ.

Οι δε πρατηριούχοι στην Ελλάδα αναφέρουν πως δεδομένης αυτής της αύξησης οι τιμές θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο… τσουχτερές. Αν κάτι τις συγκρατεί, για την ώρα, είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, όπως αναφέρουν, που υπάρχει στη συγκεκριμένη αγορά, δηλαδή ότι σε κάποια πρατήρια τα καύσιμα διατίθενται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, οπότε κάποια πρατήρια προκειμένου να πουλήσουν ακολουθούν αυτή την τάση, ακόμη και αν το κέρδος τους είναι ελάχιστο.

«Οταν, πέρυσι, η μέση τιμή της βενζίνης ήταν 1,48 ευρώ το λίτρο και φέτος είναι 1,58 στα μεγάλα αστικά κέντρα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έχουμε μία αύξηση της τάξεως του 6,75%. Είναι πολύ μικρή η αύξηση σε σχέση με τις διεθνείς τιμές του αργού», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), στον «Ε.Τ.», Γιώργος Ασμάτογλου. Ο ίδιος εξήγησε πως στη διαμόρφωση της τιμής παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες (ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, χρηματιστηριακό προϊόν με διακυμάνσεις, π.χ. αυτή την περίοδο είναι πολύ χαμηλά κ.λπ.).

Με αυτά τα δεδομένα, «και πάλι καλά να λέει ο καταναλωτής», όπως τόνισε ο κ. Ασμάτογλου, «που βρίσκει να αγοράσει βενζίνη με 1,57-1,59 στα μεγάλα αστικά κέντρα». Η δυσκολία έγκειται, όπως είπε, στη νησιωτική Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο, ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από 17% που είναι σήμερα σε 24% από 1.7.2018. «Θα δούμε τιμές 1,70-1,75 στη Λέσβο. Στις Κυκλάδες, όπου ισχύει ο ΦΠΑ στο 24% από πέρυσι, καταγράφονταν τιμές της τάξεως του 1,72-1,75 από το 2017, ενώ αυτή τη στιγμή κυμαίνονται στο 1,80-1,82 για την απλή αμόλυβδη και στα 1,92-1,95 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη 100 οκτ., δηλαδή κοντά στα 2 ευρώ. Ας μην εθελοτυφλούμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ.


Σύμφωνα με στοιχεία (πίνακας 1, 7.5.2018) από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η ακριβότερη βενζίνη πωλείται στις Κυκλάδες, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να διαμορφώνεται σε 1,82 ευρώ το λίτρο. Ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 1,739 ευρώ το λίτρο, η Σάμος (1,729), η Ευρυτανία (1,672) κ.λπ.

Στο «μέτωπο» του diesel κίνησης ο μέσος όρος πανελληνίως είναι 1,364 ευρώ το λίτρο (πίνακας 2). Και σε αυτό το καύσιμο διατηρείται η παραπάνω κατάταξη, δηλαδή στις Κυκλάδες (1,529 ευρώ το λίτρο) βρίσκει κανείς το ακριβότερο diesel κίνησης. Επονται τα Δωδεκάνησα (1,474 ευρώ το λίτρο), η Σάμος (1,470 ευρώ το λίτρο) και η Ευρυτανία (1,443 ευρώ το λίτρο).

Στην περίπτωση του υγραερίου κίνησης, ο μέσος όρος πανελληνίως είναι 0,801 ευρώ το λίτρο (πίνακας 3). Πιο ακριβά πωλείται στη Χίο (0,989 ευρώ το λίτρο). Στη δεύτερη θέση είναι η Κέρκυρα (0,966 ευρώ το λίτρο), στην τρίτη οι Κυκλάδες (0,952 ευρώ το λίτρο) κ.ο.κ.

Οπως σημειώνεται στο site της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), για σήμερα Τετάρτη (9/5) περιμένουμε, με κάθε επιφύλαξη, αυξήσεις στις τιμές όλων των καυσίμων, και αύξηση στο υγραέριο.

Διεθνής κατάταξη
Με βάση τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία του Global Petrol Prices (7.5.2018) η Ελλάδα, με 1,89 δολάρια το λίτρο, έχει την 6η ακριβότερη τιμή βενζίνης στον κόσμο – συγκατοικεί στην ίδια θέση με τη Δανία. Πιο «τσιμπημένη» είναι η τιμή της βενζίνης σε Ισλανδία (2,10 δολάρια το λίτρο), Χονγκ Κονγκ (2,09 δολάρια), Νορβηγία (1,99 δολάρια), Μονακό (1,95 δολάρια) και στις Κάτω Χώρες (1,94 δολάρια). Σημειώνεται πως η κατά μέσο όρο τιμή της βενζίνης στον κόσμο ανέρχεται σε 1,15 δολάρια ανά λίτρο.


ελεύθερος τύπος


:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.