newscity1.net

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

Ο Τραμπ επέβαλλε δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο από την ΕΕ - Άμεσα αντίμετρα από ΕΕ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες πως προχωρούν με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τερματίζοντας μια
δίμηνη εξαίρεση κ ετοιμάζοντας το σκηνικό για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους πιο σημαντικούς συμμάχους της Αμερικής.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε.

Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.

Η ΕΕ προειδοποιεί τις ΗΠΑ με αντίποινα μετά την απόφαση Τραμπ για δασμούς

Την ανησυχία του για την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι από την 1η Ιουνίου 2018 θα επιβάλλουν πρόσθετους δασμούς 25% και 10% αντίστοιχα στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, εξέφρασε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, ενώ η αρμόδια για το εμπόριο Επίτροπος Μάλμστρομ προειδοποιεί για αναλογική απάντηση της ΕΕ, στη βάση των κανόνων του ΠΟΕ.

Συγκεκριμένα, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε χαρακτηριστικά: "Με ανησυχεί αυτή η απόφαση", επαναλαμβάνοντας ότι οι μονομερείς δασμοί των ΗΠΑ είναι αδικαιολόγητοι και σε αντίθεση με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

"Έχουμε συνεχή επαφή με τις ΗΠΑ σε όλα τα δυνατά επίπεδα για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στον τομέα του χάλυβα", είπε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ εξηγώντας ότι "η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα παραμένει στο επίκεντρο του προβλήματος και η ΕΕ δεν είναι η πηγή, αλλά αντιθέτως υφίσταται και η ίδια ζημία".

Ξεκαθάρισε επίσης ότι "είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για διεύρυνση των διαρθρωτικών λύσεων μαζί με τους εταίρους μας, αλλά και για να συζητήσουμε τρόπους βελτίωσης των διμερών εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, καθιστώντας όμως σαφές ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί υπό το καθεστώς απειλής".

"Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, οι ΗΠΑ παίζουν το παιχνίδι εκείνων που είναι υπεύθυνοι για το πρόβλημα", προειδοποίησε και τόνισε ότι `οι ΗΠΑ τώρα δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή παρά να φέρουμε την υπόθεση στον ΠΟΕ και την επιβολή πρόσθετων δασμών σε ορισμένες εισαγωγές από τις ΗΠΑ".

"Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές εμπορικό δίκαιο", τονίζει ο Ζ.Κ.Γιούνκερ

Από την πλευρά της η Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ συμπλήρωσε ότι "σήμερα είναι μια κακή μέρα για το παγκόσμιο εμπόριο, κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποφύγουμε αυτό το αποτέλεσμα".

Υπενθύμισε δε ότι τους τελευταίους μήνες είχε μιλήσει επανειλημμένα με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ και του είχε ζητήσει να εξαιρεθεί μόνιμα η ΕΕ από αυτούς του δασμούς".

"Σε αυτές τις συνομιλίες οι ΗΠΑ προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή των εμπορικών περιορισμών ως μόχλευση για την απόκτηση παραχωρήσεων από την ΕΕ. Αυτός δεν είναι ο τρόπος που κάνουμε δουλειές και σίγουρα όχι μεταξύ των μακροχρόνιων εταίρων, των φίλων και των συμμάχων μας", τονίζει η Σ.Μάλμστρομ.

"Τώρα που έχουμε σαφήνεια, η απάντηση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ", είπε η Επίτροπος και ανακοίνωσε ότι "θα επιβάλουμε επίσης μέτρα επανεξισορρόπησης και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ΕΕ αγορά από την εκτροπή του εμπορίου που προκλήθηκε από αυτούς τους περιορισμούς των ΗΠΑ".

Μέρκελ: Η Ευρώπη θα απαντήσει με τρόπο «αποφασιστικό και ενιαίο» στους αμερικανικούς δασμούς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τρόπο «αποφασιστικό και ενιαίο», εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Λισαβόνα.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει «στο να απαντήσουν με έξυπνο, αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο» επισήμανε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Πορτογάλο ομόλογό της Αντόνιο Κόστα. Οι δασμοί που εξετάζονται από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ «αντίκεινται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» υπογράμμισε.

Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι δεν θα ήθελε να προκαταλάβει οποιαδήποτε αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «διότι δεν γνωρίζουμε ακόμη την απόφαση» των ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάρτιο την επιβολή επιπρόσθετων δασμών 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, πριν παραχωρήσει μια προσωρινή εξαίρεση από το μέτρο σε ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ.

Η προσωρινή εξαίρεση από την οποία ωφελήθηκε η ΕΕ λήγει την Παρασκευή 1η Ιουνίου και οι Ευρωπαίοι δεν παύουν τις τελευταίες εβδομάδες να αξιώνουν τη μόνιμη εξαίρεσή τους.

Όπως έγραψε την Τετάρτη η Wall Street Journal, η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναγγείλει την επιβολή δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη σήμερα Πέμπτη, παραμονή της ημέρας που εκπνέει η προσωρινή εξαίρεση που παραχώρησε η Ουάσινγκτον στην ΕΕ.
:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.