newscity1.net

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

Ανθεκτικό βακτήριο εξαπλώνεται σε όλα τα νοσοκομεία του πλανήτη

Ένα βακτήριο εξαπλώνεται απαρατήρητο σε όλα τα νοσοκομεία του πλανήτη, προειδοποιούν ερευνητές από την Αυστραλία.Το βακτήριο μάλιστα αυτό έχει
αναπτύξει ανθεκτικότητα σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις ή και θάνατο.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο «Nature Microbiology», επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης εντόπισαν τρεις μεταλλάξεις του πολυανθεκτικού επιδερμικού σταφυλόκοκκου (Staphylococcus epidermidis) σε δείγματα από δέκα χώρες, περιλαμβανομένων κ από την Ευρώπη, οι οποίες μάλιστα δεν μπορούν να ελεγχθούν από κανένα από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

«Αν και ξεκινήσαμε να μελετάμε δείγματα από την Αυστραλία, η ανάλυση δειγμάτων από όλες τις χώρες έδειξε ότι ο επιδερμικός σταφυλόκοκκος είναι παρών παντού. Και φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σε κάθε χώρα. Είναι συγγενής του θανατηφόρου MRSA, του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου, και φυσιολογικά ο επιδερμικός σταφυλόκοκκος υπάρχει στο δέρμα μας προσβάλλοντας κυρίως τους ηλικιωμένους ή τους ασθενείς που έχουν εμφυτεύσιμα υλικά, όπως καθετήρες ή μοσχεύματα», εξηγεί ο Μπεν Χόουντεν, διευθυντής του Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας του αυστραλιανού πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επιδερμικός σταφυλόκοκκος μπορεί να αποβεί μοιραίος για τη ζωή, αφού είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και οι λοιμώξεις που προκαλεί είναι πολύ σοβαρές.

Ο δρ Χόουντεν και οι συνεργάτες του μελέτησαν εκατοντάδες δείγματα επιδερμικού σταφυλόκοκκου από 78 νοσοκομεία παγκοσμίως. Παρατήρησαν ότι μερικά στελέχη του βακτηρίου είχαν μια μικρή αλλαγή στο DNA τους που τα είχε κάνει ανθεκτικά σε δύο εκ των πιο διαδεδομένων αντιβιοτικών που χορηγούνται συνήθως για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

«Τα δύο αυτά αντιβιοτικά δεν σχετίζονται μεταξύ τους και δεν αναμέναμε μια μετάλλαξη να τα καθιστά ανίσχυρα», συμπληρώνει ο Τζιν Λι, διδακτορικός φοιτητής στο Ινστιτούτο Doherty της Μελβούρνης.

Η εξάπλωση του επιδερμικού σταφυλόκοκκου αποδίδεται στην αυξημένη χρήση των αντιβιοτικών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα ισχυρά αντιβιοτικά είναι συνήθως πανάκριβα και πολύ τοξικά. Και οι Αυστραλοί ερευνητές προειδοποιούν ότι η χρήση μίγματος φαρμάκων για την πρόληψη της ανθεκτικότητας δεν είναι αποτελεσματική λύση.

Τέλος, άλλη αυστραλιανή μελέτη έχει προειδοποιήσει ότι νοσοκομειακά βακτήρια γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στα απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ που συνήθως χρησιμοποιεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε ΜΕΘ και άλλους χώρους των νοσοκομείων.
:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.