newscity1.net

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

Μαχαίρι στα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Τουρκία

Οι Βρυξέλλες μείωσαν δραστικά τη βοήθειά τους προς την Τουρκία που προορίζεται για την ενδεχόμενη ένταξή της στην ΕΕ εξαιτίας της έλλειψης προόδου εκ μέρους της Άγκυρας όσον
αφορά την εκπλήρωση των απαιτούμενων κριτηρίων, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Από το 2018 έως το 2020, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε κατά σχεδόν 40% την βοήθειά της προς την Τουρκία, η οποία θα λάβει συνολικά 759 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας σχετικό άρθρο του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

Εκτός από τη μικρή πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στην εκπλήρωση των ενταξιακών κριτηρίων, η Κομισιόν ανέφερε ως άλλον λόγο για τη μείωση της αρωγής τον μικρό αριθμό προγραμμάτων της Άγκυρας στα οποία η ΕΕ θα επιθυμούσε να επενδύσει, κυρίως αυτά που έχουν στόχο τη βελτίωση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας.

Στη διάρκεια αυτών των τριών ετών, η ΕΕ θα χορηγήσει ωστόσο στην Τουρκία 1,18 δισεκατομμύριο ευρώ για να την βοηθήσει να προσαρμοσθεί στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Στο πλαίσιο του πολυετούς ευρωπαϊκού προϋπολογισμού 2014-2020 είχαν προβλεφθεί 4,45 δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια προς την Τουρκία για να προετοιμάσει την ενδεχόμενη ένταξή της στην ΕΕ. Όμως μέχρι τώρα δεν έχουν καταβληθεί παρά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία επιδεινώθηκαν σημαντικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 και τις μαζικές διώξεις σε βάρος αντιπολιτευομένων και δημοσιογράφων που ακολούθησαν. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσειος της χώρας αυτής με την ΕΕ βρίσκονται εξάλλου «σε νεκρό σημείο», είχαν διαπιστώσει στα τέλη του περασμένου Ιουνίου οι 28 υπουργοί της ΕΕ στη διάρκεια συνεδρίασής τους στο Λουξεμβούργο.

Εξαιτίας της εμπειρίας που είχε στο παρελθόν με την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να τροποποιήσει στον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2021-2027) την πολιτική της όσον αφορά την αρωγή για ενδεχόμενη ένταξη στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική, δεν θα υπάρχουν πλέον συγκεκριμένες υποσχέσεις προς τις πέντε χώρες που είναι υποψήφιες για να ενταχθούν στην ΕΕ, την Τουρκία, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Γι' αυτές τις πέντε χώρες, θα υπάρξει ένα κοινό ποσό ύψους 14,5 δισεκ. δολαρίων και τα χρήματα θα κατανεμηθούν ανάλογα με τις προόδους που πραγματοποιεί κάθε χώρα.

Ανεξάρτητα από την αρωγή για την ένταξη στην ΕΕ, η Άγκυρα έχει λάβει από το 2016 περίπου 3 δισεκ. ευρώ από τους Ευρωπαίους για να υποδεχθεί στην Τουρκία 3,5 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες.


:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.