newscity1.net

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

Α.Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών είναι ΣΥΡΙΖΑ ή Μητσοτάκης και ΔΝΤ

Τη μάχη στο πεδίο της οικονομίας αλλά και στο επίπεδο των αξιών και των ιδέα που καλείται να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην ερχόμενη εκλογική χρονιά περιέγραψε στην εισήγησή του προς την
Κεντρική Επιτροπή ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο πολιτικό δίλημμα που διαμορφώνεται απ τώρα ανάμεσα στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της κοινωνίας και την πολιτική της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι όπως είπε η νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΔΝΤ.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο σκέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σημείωσε εκ νέου ότι τα όσα πέτυχε και νομοθετεί η κυβέρνηση τις πρώτες 100 μέρες μετά την έξοδο από τα μνημόνια, δεν είναι νομοτελειακή εξέλιξη, δεν θα συνέβαιναν έτσι κι αλλιώς και όποιος το πιστεύει είναι βαθιά νυχτωμένος». «Τίποτε», είπε, «δεν θα γινόταν πράξη χωρίς τον δικό μας σχεδιασμό και χωρίς μια κυβέρνηση στον τόπο με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά».

Από την άλλη τόνισε ότι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ενάμιση χρόνο κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι θα φέρει 4ο μνημόνιο δεν το έκανε τυχαία αλλά κινούνταν στη βάση μιας στρατηγικής επιλογής συγκεκριμένων κύκλων για την Ελλάδα τόσο εκτός όσο κ εντός της χώρας. Όπως είπε «είχε ετοιμάσει το πρόγραμμά του ώστε να ανταποκρίνεται στο 4ο μνημόνιο. Θα έλεγε βεβαίως ότι εμείς το φέραμε δήθεν με την ανικανότητά μας αλλά αυτός έχει το Know how πώς να το εφαρμόσει για να βγούμε από την κρίση». Παρόλο που το αφήγημά αυτό κατέρρευσε, κατηγόρησε ο πρωθυπουργός τον αρχηγό της ΝΔ , «εχει κρατήσει το μνημονιακό του πρόγραμμα και θέλει να το εφαρμόσει οικειοθελώς χωρίς το άλλοθι της πίεσης και της επιβολής των δανειστών».

Στον αντίποδα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται η πολιτική της κυβέρνησης, «αυτό που ονόμασα χαριτολογώντας μνημόνιο με το λαό, για τις ανάγκες του και όχι για τις ανάγκες των δανειστών».

«Πράγματι», είπε, «υπηρετούμε συγκεκριμένα συμφέροντα, ταξικά συμφέροντα. Προτεραιότητά μας είναι ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι , οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροί και μεσαίοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Δίνουμε τα πρώτα δείγματα γραφής και παίρνει σχήμα το δίλημμα των εκλογών του 2019, συνέχισε ο πρωθυπουργός. Και αφού παρέθεσε μια σειρά συγκρίσεων ανάμεσα σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και προγραμαμτικές προτάσεις της ΝΔ παρέπεμψε σε παλιότερη αναφορά του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη ότι δε θα ήθελε ο Πολ Τόμσεν να του κλέψει τη δόξα. Αυτή είναι η αλήθεια, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μπορεί όλοι αυτοί να έφυγαν από τη χώρα, μαζί κι ο Πολ Τόμσεν, άφησαν όμως πίσω τις ιδέες τους." Ο Μητσοτάκης είναι το άλτερ έγκο του Πολ Τόμσεν", είπε, ψηφίσζεις ΝΔ και σου έρχεται το ΔΝΤ.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

«Η Ελλάδα μετρά ήδη τις πρώτες 100 μέρες της εκτός μνημονίων. Τις πρώτες 100 πραγματικά δικές μας μέρες. Οι μέρες που δεν θα ξημέρωναν ποτέ σε μια χώρα καταδικασμένη να ζήσει στην αιώνια λιτότητα και την οικονομική καχεξία, ήρθαν, σε πείσμα πολλών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας με την ομιλία του τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

"Μπορούμε να διαμορφώσουμε μια νέα συνθήκη για τη χώρα και να σχεδιάσουμε τη δική μας στρατηγική", πρόσθεσε

"Ήρθε η ώρα, όχι απλά να λειτουργούμε αμυντικά για να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, αλλά να περάσουμε στην πολιτική αντεπίθεση", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι τώρα υπάρχει η ελευθερία, όπως σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, να υλοποιήσει η κυβέρνηση -στα πλαίσια των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιθωρίων- ένα πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Ήρθε η ώρα, είπε, "να βάλουμε τις βάσεις για τις απαραίτητες προοδευτικές θεσμικές τομές. Να δώσουμε το τελικό χτύπημα στο καθεστώς σήψης, της διαφθοράς και της διαπλοκής που επικρατούσε για χρόνια στη χώρα. Να εμπνεύσουμε ξανά τη νέα γενιά που κουράστηκε να δουλεύει για χαρτζιλίκια ή να ξενιτεύεται στα 4 σημεία του ορίζοντα για ένα καλύτερο μέλλον".

Οι πρώτες 100 μέρες - αποκατάσταση των αδικιών που έφερε η πολυετής λιτότητα

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι πρώτες 100 μέρες, δείχνουν τις προθέσεις μας, με το ξεκίνημα της αποκατάστασης των αδικιών που έφερε η πολυετής λιτότητα:

-Επαναφέραμε την ισχύ των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπογράψαμε την επέκταση κλαδικών συμβάσεων. Με τον τρόπο αυτό, χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς τους που για χρόνια συρρικνώνονταν ή στην καλύτερη, έμεναν καθηλωμένοι.

-Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ ως και 30% για τη λαϊκή κατοικία και πάνω από 20% για τη μεσαία τάξη. Και έχουμε εξασφαλίσει την περεταίρω μείωση το 2020, ώστε να φθάσει στο 50% για τη λαϊκή κατοικία και το 30% για τη μεσαία.

-Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των νέων επιστημόνων, ως και 35%, άμεσα και στοχευμένα.

-Μειώνουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων 4 μονάδες μέσα στην επόμενη τετραετία, κατά μία μονάδα κατ' έτος.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πέτυχε αυτό που κανείς δεν περίμενε ότι θα πετύχει: "Την κατάργηση - και όχι αναστολή - της μείωσης των συντάξεων που θα ίσχυαν από την 1/1/2019".

Σημείωσε ότι αυτό επιτεύχθηκε με σχέδιο, σοβαρότητα και μεθοδική αξιοποίηση των επιχειρημάτων.

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ για τις συντάξεις

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στη στάση της ΝΔ και "από τα φιλικά της ΜΜΕ" και για το θέμα των συντάξεων, σχολιάζοντας ότι "στο ζήτημα αυτό ξεπεράστηκε κάθε όριο φαιδρότητας και κυνισμού" εκ μέρους τους.

Μίλησε για πρωτοσέλιδα εφημερίδων "με δήθεν αποκλειστικά ρεπορτάζ και fake news τα οποία τρομοκρατούσαν επι σειρά μηνών τους συνταξιούχους". Αναφέρθηκε σε "δήθεν αποκλειστικά" από τη συνάντηση του με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ ότι θα κοπούν οι συντάξεις, σχολιάζοντας ότι αποδείχτηκε ότι ήταν "τελικά αποκλειστικές μπούρδες ενός θλιβερού προπαγανδιστικού μηχανισμού, που μην έχοντας πια επιχειρήματα αναπαράγει το ψέμα, τη διαστρέβλωση, τη μαύρη προπαγάνδα".

Αναφέρθηκε στο περιστατικό που ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έψεξε από βήματος Βουλής τον επίτροπο Μοσκοβισί "επειδή τόλμησε να πει ότι οι μειώσεις μπορεί και να μην εφαρμοστούν".

Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στο τελευταίο σκαλί της αναξιοπρέπειας, ζητώντας στο Βερολίνο από τη γερμανική κυβέρνηση να εξαντλήσει την αυστηρότητα της στο θέμα των συντάξεων. "Τελικά, ακόμη και οι Γερμανοί τον αγνόησαν. Γιατί ακόμη και οι ομοϊδεάτες του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη δε μπορούν να μη διακρίνουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι αναξιόπιστος", συμπλήρωσε.

Όλοι "ποιος έριξε την Ελλάδα στα βράχια και ποιος την έβγαλε από τη κρίση"

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι όλοι, και οι εταίροι στην ΕΕ, μπορούν να διακρίνουν "ποιος έριξε την Ελλάδα στα βράχια της χρεοκοπίας και ποιος την έβγαλε από τη κρίση". "Ποιος έστησε το γαιτανάκι της διαπλοκής και της διαφθοράς και ποιος παλεύει για δικαιοσύνη". "Ποιος κατάφερε τέλος, με το 1/10 της δημοσιονομικής προσαρμογής να πετύχει πλεονάσματα και να πιάνει τους στόχους και ποιοι έβαζαν μέτρα αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να πιάσουν τους στόχους". Πρόσθεσε ότι «αυτοί, ταυτόχρονα, είχαν τη συνήθεια να χαντακώνουν βαθιά στα συρτάρια τις λίστες της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής".

Στρατηγική επιλογή του Μητσοτάκη το 4ο μνημόνιο

"Αν κάποιος πιστεύει ότι η εξέλιξη που ζούμε από την 21η Αυγούστου και μετά είναι μια νομοτελειακή εξέλιξη είναι βαθιά νυχτωμένος", είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι "τίποτα από όσα συνέβησαν και όσα θα συμβούν το επόμενο διάστημα δεν ήταν νομοτέλεια να συμβούν".

"Τίποτα από όσα νομοθετούμε αυτή την περίοδο και όσα θα νομοθετήσουμε το επόμενο διάστημα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, δεν ήταν νομοτέλεια να γίνουν. Τίποτα από αυτά δε θα γινόταν πράξη, χωρίς την κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά", σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι πριν από ενάμιση χρόνο δεν μίλησε τυχαία για τέταρτο μνημόνιο. "Ήταν στρατηγική επιλογή συγκεκριμένων κύκλων για την Ελλάδα. Κύκλων εκτός αλλά και εντός της χώρας", είπε και πρόσθεσε ότι "γι' αυτό και ο κ. Μητσοτάκης έχει ετοιμάσει το πρόγραμμά του έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο 4ο Μνημόνιο".

"Θα έλεγε ότι το φέραμε εμείς δήθεν με την ανικανότητά μας, και αυτός θα είχε το knowhow να το εφαρμόσει. Και τώρα που τους διαψεύσαμε με πάταγο, τους έμειναν στα χέρια και τα μνημόνια και οι πιστοληπτικές γραμμές", σχολίασε. Είπε ότι "ο κ. Μητσοτάκης έχει απομείνει με το μνημονιακό πρόγραμμά του, να θέλει να το εφαρμόσει οικειοθελώς αν εκλεγεί, χωρίς το άλλοθι της πίεσης των δανειστών".

"Πάει και αυτό το τέταρτο μνημόνιο, κατέρρευσε με πάταγο και τον πλάκωσε, τον ίδιο και όλο του το πολιτικό αφήγημα", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

"Απολύσεις σε δημόιο και ιδιωτικό τομέα με τον Μητσοτάκη"

"Στον αντίποδα αυτού του μνημονιακού προγράμματος Μητσοτάκη, είναι η δική μας πολιτική", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι "για μας προτεραιότητα είναι ο κόσμος της εργασίας, οι άνεργοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, οι συνταξιούχοι, οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες".

Σημείωσε ότι "στη βάση αυτή, παίρνει συγκεκριμένη μορφή και το πολιτικό δίλημμα των εκλογών του Οκτώβρη του 2019", υπογραμμίζοντας ότι "μας χωρίζει λοιπόν όχι μόνο ιδεολογική, πολιτική και αξιακή αλλά και προγραμματική άβυσσος με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη".

Ειδικότερα είπε ότι ενώ η κυβέρνηση προχωρά για την εφαρμογή μιας πολιτικής αναδιανομής, υπέρ των ασθενέστερων, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη δεσμεύεται να εφαρμόσει την πολιτική του ΔΝΤ χωρίς το ΔΝΤ, να εφαρμόσει μνημονιακό πρόγραμμα χωρίς μνημόνια, μια δέσμευση που τελικά εγγυάται ότι θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα τη χώρα πίσω στο ΔΝΤ.

Είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά με συλλογικές διαπραγματεύσεις και αύξηση κατώτατου, ενώ η ΝΔ υπόσχεται επαναφορά του αντεργατικού πλαισίου του 2012 που οδήγησε σε μεσοσταθμική μείωση μισθών κατά 24%.

Η κυβέρνηση υλοποιεί τη μείωση ΕΝΦΙΑ για τους μικρούς και μεσαίους, ενώ ο κ. Μητσοτάκης με την πρόταση για να περάσει ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους, ανοίγει το δρόμο για μειώσεις στην Εκάλη και το Καβούρι και αυξήσεις στο Κερατσίνι και το Περιστέρι, είπε.

Η κυβέρνηση όχι μόνο καταργεί τη μείωση των συντάξεων αλλά τις αυξάνει σε πρώτη φάση για 620.000 συμπολίτες μας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης οραματίζεται το ασφαλιστικό Πινοσέτ, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση προχωρά στην αναβάθμιση του ΕΣΥ και την καθολική κάλυψη του πληθυσμού, ενώ "ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επιστρέψει η ΝΔ για να ολοκληρώσει τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα καρτέλ της ιδιωτικής υγείας, με τα οποία το κόμμα του έχει παραδοσιακά αδελφικές σχέσεις".

Η κυβέρνηση υλοποιεί "ένα συνεκτικό σχέδιο που οδηγεί σε νέες προσλήψεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους χωρίς να ξεπερνάμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, δώσαμε μάχη για να φτάσουμε στη 1 πρόσληψη για 1 αποχώρηση, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ευθέως ότι θέλει να επιστρέψει το 1:5, οραματίζεται απολύσεις".

Θεσμικές τομές και επίλυση ιστορικών εκκρεμοτήτων

"Η δική μας κυβέρνηση δεν έφερε σε πέρας μόνο την ιστορική αποστολή να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια. Προχώρησε με θάρρος ώστε να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες - προβλήματα που χρόνιζαν. Διότι η Ελλάδα είχε και έχει ανάγκη από μεγάλες θεσμικές και πολιτικές τομές", είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις πρωτοβουλίες της συνταγματικής αναθεώρησης ("να βάλουμε τέλος στο σκάνδαλο του ντροπιαστικού νόμου περί ευθύνης υπουργών", είπε μεταξύ άλλων), τον εξορθολογισμό των σχέσεων ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησία.

"Κάναμε ένα πρώτο ιστορικό βήμα με τη σχετική συμφωνία. Γνωρίζαμε από πριν τα εμπόδια αλλά και τα προσκόμματα που πιθανό να εμφανιστούν στην πορεία", είπε, για να στείλει το μήνυμα ότι "δε θα κάνουμε πίσω, θα προχωρήσουμε σε αυτό το ιστορικό βήμα", δεχόμενος το χειροκρότημα της αίθουσας.

Είπε ότι "θα επιμείνουμε στο διάλογο, μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και κατανόησης ώστε να λυθεί ένα χρόνιο ζήτημα προς όφελος όλων των πλευρών".

Τέλος χαρακτήρισε το 2019 έτος ορόσημο για τη δικαίωση των αγώνων του ΣΥΡΙΖΑ.

"Πιστεύω ότι έχουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού. Είμαι σίγουρος ότι θα μας εμπιστευτεί ξανά. Η αριστερά ήρθε για να μείνει. Ήρθε για να γράφει την εισαγωγή του βιβλίου της Ελλάδας μιας νέας εποχής" τόνισε.

Δεν κουνάμε το δάχτυλο στους 16άρηδες, τους καλούμε να μελετήσουν ποιοι ξεπούλησαν την πατρίδα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις μαθητικές καταλήψεις για το μακεδονικό στη Βόρεια Ελλάδα. Σημείωσε μεν ότι υποκινούνται από την ακροδέξια, πρόσθεσε όμως ότι δεν πρέπει να οι μαθητές που συμμετέχουν σε αυτές να ταυτιστούν με μια "εγκληματική νεοναζιστική συμμορία".

Χαρακτηριστικά σημείωσε πως "η μάχη στο επίπεδο των ιδεών και των αξιών ανοιχτή" και η Κεντρική Επιτροπή θα πρέπει να στρατεύσει το κόμμα σε αυτή τη μάχη καθώς, αυτό που κρίνεται είναι αν η Ελλάδα θα είναι μια χώρα σύγχρονη, ανοιχτή ευρωπαϊκή ή θα γυρίσει 50 χρόνια πίσω. Κρίσιμος παράγοντας, συνέχισε, είνια η νέα γενιά.

Αξιολόγησε ως πολύ σοβαρό ζήτημα ότι τα σχολεία και οι νέοι άνθρωποι "μολύνονται από το φασισμό και την ακροδεξιά, φαινόμενο υπαρκτό και ανησυχητικό" όχι όμως στην έκταση που παρουσιάζεται από τους ακροδεξιούς. Η προσέγγιση που θα πρέπει είπε να έχει η αριστερά στο ζήτημα αυτό "δεν είναι να κουνάμε το δάχτυλο σε κάθε 16αρη και 17αρη. Και δεν θα τον χαρακτηρίσουμε, δεν θα τον ταυτίσουμε με μια εγκληματική νεοναζιστική συμμορία. Δε θα χαρίσουμε τα νιάτα μας στους βάνδαλους της ιστορίας αυτού του τόπου, θα καλέσουμε όμως ξεχωριστά το καθένα από αυτά τα παιδιά που συμμετείχαν στις καταλήψεις που υποκίνησε η ακροδεξιά να μελετήσουν την ιστορία της πατρίδας μας, να τους παρακινήσουν και οι εκπαιδευτικοί για να δουν ποιοι ήταν αυτοί που στο όνομα της πατρίδας συνεργάστηκαν με τον κατακτητή σε αυτόν τον τόπο. Ποιοι στο όνομα της πατρίδας προδώσαν και ξεπουλήσαν την Κύπρο και ακόμη και σήμερα θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια και το μίσος απέναντι στους γειτονικούς λαούς. Αυτοί που πουλάνε αντισυστημισμό και αγάπη για την πατρίδα είναι υμνητές της πιο μαύρης σελίδας της ανθρωπότητα. Και πιστεύω ότι η νέα γενιά τέτοιους πατριδοκάπηλους θα τους θέσει στο περιθώριο" κατέληξε.
topontiki.gr


:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.