newscity1.net

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

Έγκλημα εκ προμελέτης η κυκλοφορία ντιζελοκίνητων στην Αθήνα

Έγκλημα εκ προμελέτης χαρακτηρίζει την ντιζελοκίνηση στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ΕΑΕ) Ευάγγελος Φιλόπουλος, σε συνέντευξή του
στο Πρακτορείο Fm, ενόψει της 4ης Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

«Το ντίζελ είναι τοξικό και δεν προκαλεί μόνο οπτικό νέφος. Έχει φανεί ότι ακόμα και τα τελευταίας γενιάς αυτοκίνητα εξακολουθούν να είναι πιο ρυπογόνα απ’ ότι είναι τα πετρελαιοκίνητα φορτηγά και τα μεγάλα λεωφορεία. Βγάζουν πολύ μεγάλη εκπομπή οξειδίου του αζώτου, το οποίο είναι τοξικό», αναφέρει ο κ. Φιλόπουλος.

«Η κίνηση τόσο πολλών αυτοκινήτων στην Αθήνα, μαζί με το γερασμένο στόλο των ταξί και των λεωφορείων δημιουργεί αποπνικτικές συνθήκες οι οποίες συμβάλλουν πάρα πολύ στην εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και σε άλλους καρκίνους, καθώς επίσης και σε καρδιοπάθειες και αναπνευστικές παθήσεις» επισημαίνει.

«Αυτοκτονία» το τζάκι για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα

Δεύτερο μεγάλο έγκλημα, χαρακτηρίζει ο κ. Φιλόπουλος την χρήση τζακιών. «Έχουμε τέτοια εκπομπή μικρών λεπτών σωματιδίων, τα οποία εισχωρούν στους πνεύμονες, ακόμα και αν οι πόρτες είναι κλειστές, και τα οποία έχουν καρκινογόνες ιδιότητες. Είναι ενδεικτικό ότι ένα παραδοσιακό τζάκι εκλύει στην ατμόσφαιρα 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια, απ’ ότι ένας καλά συντηρημένος καυστήρας πολυκατοικίας με 25 διαμερίσματα». Τι γίνεται λοιπόν με τα άτομα που έχουν ΧΑΠ ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα και ανάβουν το τζάκι του σπιτιού τους; «Αυτοκτονούν» απαντά κατηγορηματικά ο κ. Φιλόπουλος. Χειροτερεύουν την κατάσταση τους. Και βεβαίως κινδυνεύουν και οι γείτονες με αναπνευστικά προβλήματα. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα ενεργειακά τζάκια και για το πέλετ, σε μικρότερο βαθμό, αλλά σαφώς μολύνουν την ατμόσφαιρα, επισημαίνει ο καρδιολόγος.

Καρκινογόνο κατηγορίας «1» το αλκοόλ

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC) του ΠΟΥ, το αλκοόλ είναι ταξινομημένο ως καρκινογόνο κατηγορίας «1». Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί καρκίνο του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση και πιθανόν προεμμηνοπαυσιακά), της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος και του εντέρου και πιθανόν του στομάχου. Ωστόσο παλαιότερα θεωρείτο παραμελημένος καρκινογόνος παράγοντας, αλλά πλέον όχι γιατί σύμφωνα με τον κ. Φιλόπουλο, οι ιατρικές εταιρείες ιδίως στην Αμερική που ασχολούνται με τον καρκίνο και «δίνουν τον επιστημονικό τόνο» έχουν βάλει στο στόχαστρο τους την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, καθότι συνδέεται με αρκετούς καρκίνους. Και το ερώτημα για το ασφαλές όριο κατανάλωσης εύλογο: «Δεν γνωρίζουμε τη δόση που μπορεί να προκαλέσει καρκινογένεση. Ως εκ τούτου ζητάμε από τον κόσμο να είναι συγκρατημένος».

Όσο περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά καταναλώνονται στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου που σχετίζεται με το αλκοόλ, αναφέρουν πάντως οι κατευθυντήριες οδηγίες.
:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.