newscity1.net

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

Πυραυλικά συστήματα Patriot και ΤΗΑΑD σε Κρήτη και Κύπρο

Η Τουρκία αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή. Ο νεοοθωμανισμός απαιτεί μια αμυντική πολιτική που ενσωματώνει την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τους Κούρδους σε μια περιφερειακή συμμαχία»,
αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυση το ισραηλινό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών Begin-Sadat με τίτλο «Δημιουργώντας μια περιφερειακή Πολιτική για περιορισμό του Ερντογάν».

«Το ΑΚΡ έχει υιοθετήσει μια νεοοθωμανική πολιτική ιμπεριαλισμού, επιδιώκοντας να σφετεριστεί τη θέση του "αρχηγού του μουσουλμανικού κόσμου" από τη Σαουδική Αραβία. Χρησιμοποιώντας γλώσσα που θυμίζει τη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, ο Ερντογάν απείλησε να κατακτήσει τα ελληνικά νησιά, την Κύπρο και τον Λίβανο. Έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα προς την προώθηση αυτού του οράματος, παρά την αντίθεση των Ευρωπαίων και Αράβων συμμάχων τους», αναφέρει.

Η ανάλυση επισημαίνει, ακόμα, πως τo AKP έχει επίσης προσπαθήσει να εξισλαμίσει και τα κατεχόμενα, μετατρέποντας τη σύγκρουση από εθνική σε θρησκευτική. «Η Άγκυρα έχει ελπίδες να αλλάξει την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο από μια επανένωση με ίσα δικαιώματα σε μια λύση δύο κρατών. Αυτό θα ήταν το πρόσχημα για ενδεχόμενη προσάρτηση του νησιού (ή τουλάχιστον του βόρειου τμήματος)», τονίζεται.

«Δεδομένης της αυξανόμενης παρέμβασης της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι απαραίτητο να οικοδομηθεί και να ενισχυθεί ένας πολυμερής μηχανισμός ανάμεσα στα κράτη της περιοχής που επηρεάζονται άμεσα και των κρατιδίων, προκειμένου να τη συγκρατήσουν. «Οι ΗΠΑ παρέχουν ήδη σημαντική υποστήριξη τόσο στους Κούρδους της Συρίας όσο και στον αναδυόμενο «άξονα της Αρχαιότητας» της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι Κούρδοι και ο συνασπισμός της Ανατολικής Μεσογείου έχουν κοινό συμφέρον να αμφισβητήσουν τις ηγεμονικές φιλοδοξίες του Ερντογάν και να προστατεύσουν την κυριαρχία τους. Αυτοί οι παράγοντες - ίσως με καθοδήγηση από την Ουάσινγκτον - πρέπει να σφυρηλατήσουν ένα συνεκτικό σχέδιο για να το κάνουν να συμβεί», σημειώνεται.

Το άρθρο αναφέρεται στο ζήτημα των F-35, των Patriot και της αγοράς των s-400 από την Τουρκία και τις επιπλοκές που αυτή η κίνηση ενδεχομένως να έχει στην οικονομία της Άγκυρας δεδομένων των κυρώσεων που μπορούν να επιβάλουν οι ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζεται η σημασία να εγκατασταθεί στην Κρήτη το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας THAAD. Πρέπει επίσης να εξεταστεί σοβαρά η άσκηση πίεσης προς τη Βρετανία να επιτρέψει στα πυραυλικά συστήματα Patriot και το σύστημα THAAD να τοποθετηθούν στις στρατιωτικές βάσεις του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας στην Κύπρο.

«Η Ελλάδα οικοδομεί ένα κοινό σύστημα ραντάρ στην Κρήτη με τους Ισραηλινούς, το οποίο ενδεχομένως αποσκοπεί στην παρακολούθηση της τουρκικής επιθετικότητας. Το Ισραήλ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει το Arrow, το Iron Dome και τα συστήματα David Sling κοντά στην εγκατάσταση ραντάρ της Κρήτης, για να εξασφαλίσει την προστασία του και να εξετάσει το ενδεχόμενο να πουλήσει τα συστήματα στη Λευκωσία για να αποτρέψει μια τουρκική επίθεση. Αυτά τα συστήματα θα ήταν εξαιρετικά πολύτιμα εν όψει της τουρκικής επιθετικότητας με στόχο τις έρευνες φυσικού αερίου στην Κύπρο. Το Κυπριακό φυσικό αέριο είναι κρίσιμο για τα οικονομικά και διπλωματικά συμφέροντα του Ισραήλ τις επόμενες δεκαετίες και πρέπει να προστατεύεται με κάθε κόστος. Ο αμυντικός χαρακτήρας αυτών των οπλικών συστημάτων πρέπει να εξουδετερώσει τυχόν διπλωματική κριτική της Τουρκίας για «στρατιωτικοποίηση» της βόρειας περιοχής της Λεβαντίνης.

Το Besa Center σημειώνει, επίσης, πως η πώληση αυτών των οπλικών συστημάτων θα πρέπει επίσης να γίνει στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι. «Μπορούν να γίνουν περισσότερα για την ένταξη των Κούρδων και των Ισραηλινών στο μεγαλύτερο ενεργειακό σύστημα στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται.

«Ένας συνασπισμός αυτού του είδους στην Ανατολική Μεσόγειο και και τη Β. Λεβαντίνη θα επέτρεπε μεγαλύτερη συμμετοχή των ΗΠΑ στην περιοχή, γεγονός που θα βοηθούσε στη διασφάλιση ενός επιτυχημένου αποτελέσματος, ενώ θα ενίσχυε την περιφερειακή οικονομία. Αυτό θα συνέβαλλε στην περιφερειακή σταθερότητα, θα απομάκρυνε την Ευρώπη από το «αυταρχικό πετρέλαιο» και θα περιόριζε τις νεοοθωμανικές φιλοδοξίες στην περιοχή με καθαρά αμυντικά μέσα. Θα ενθαρρύνει, επίσης, την "τοπική πολυμερή προσέγγιση", χωρίς να καταφεύγει στην παραφουσκωμένη και αναποτελεσματική προσέγγιση της ΕΕ, του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου», καταλήγει ανακοίνωση.:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.