newscity1.net

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

Τι προκαλεί στην καρδιά η κατανάλωση ενεργειακών ποτών

Η κατανάλωση δύο ενεργειακών ποτών στο διάστημα μιας ώρας είναι επικίνδυνη για την καρδιά, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η κατανάλωση
δύο ενεργειακών ποτών (946 ml) σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αυξάνει την αρτηριακή πίεση και επηρεάζει προσωρινά τον καρδιακό ρυθμό.

Διευκρινίζουν ωστόσο, ότι ο «ένοχος» δεν είναι η καφεΐνη, αλλά κάποια άλλα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα ποτά.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ειρηνικού, στις ΗΠΑ, ζήτησαν από 34 εθελοντές να καταναλώσουν ένα από τα δύο πιο εμπορικά ενεργειακά ποτά με καφεΐνη ή ένα εικονικό ποτό.

Τα ποτά καταναλώθηκαν εντός 60 λεπτών και το πείραμα επαναλήφθηκε σε τρεις διαφορετικές ημέρες. Το εικονικό ποτό ήταν φτιαγμένο από ανθρακούχο νερό, χυμό λάιμ και είχε γεύση κερασιού. Όλα τα ποτά τοποθετήθηκαν σε πανομοιότυπες συσκευασίες. Τα δύο ενεργειακά ποτά περιείχαν από 304mg έως 320mg καφεΐνης ανά 900ml.

Η καφεΐνη σε δόσεις κάτω από 400mg δεν αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές μέτρησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα στις καρδιές των συμμετεχόντων με ηλεκτροκαρδιογράφημα, το οποίο καταγράφει τον τρόπο που χτυπάει η καρδιά. Κατέγραψαν επίσης την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων. Όλες οι μετρήσεις έγιναν στην έναρξη της μελέτης και κάθε 30 λεπτά επί τέσσερις ώρες μετά την κατανάλωση των ποτών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εθελοντές που κατανάλωσαν τα ενεργειακά ποτά σημείωσαν μέση αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά 5 mmHg, συγκριτικά με όσους κατανάλωσαν το εικονικό ενεργειακό ποτό.

Είχαν επίσης μεγαλύτερο διάστημα QT κατά 7,7 milliseconds. Το διάστημα QT του ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ), αντικατοπτρίζει τη διάρκεια του δυναμικού ενεργείας των κυττάρων του κοιλιακού μυοκαρδίου και μπορεί να επιμηκυνθεί παθολογικά, συνεπεία κληρονομικής ή επίκτητης δυσλειτουργίας των ιοντικών διαύλων των κυτταρικών μεμβρανών.

Ένα «φυσιολογικό» διάστημα QT κυμαίνεται μεταξύ 350 και 440 milliseconds, πράγμα που σημαίνει ότι τα ενεργειακά ποτά αυξάνουν την καθυστέρηση κατά περίπου 2%.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι εάν το διάστημα QT είναι πολύ σύντομο ή μεγάλο, μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, οδηγώντας σε απειλητική για τη ζωή αρρυθμία.

Ο καθηγητής και συγγραφέας της μελέτης Sachin Shah, δήλωσε ότι ο κίνδυνος «δεν μπορεί να αποδοθεί στην καφεΐνη», και μένει να διερευνηθούν οι ένοχες αιτίες.

Η διαπίστωση ισχύει παρά τη γνωστή δράση της καφεΐνης, η οποία προκαλεί συστολή των αγγείων και απελευθέρωση αδρεναλίνης, μιας ορμόνης που μπορεί να αυξήσει προσωρινά την αρτηριακή πίεση.

Άλλα κοινά συστατικά στα ενεργειακά ποτά που αναλύθηκαν στη μελέτη ήταν η ταυρίνη, η γλυκουρονολακτόνη και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ο καθηγητής Shah πρόσθεσε: «Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν τις επιπτώσεις των ενεργειακών ποτών στο σώμα τους, ειδικά εάν έχουν άλλες υποκείμενες παθήσεις».:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.