newscity1.net

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβάστε κάθε μέρα τα νέα της Ελλάδας στο Newscity1

ΚΟΣΜΟΣ

Ενημερωθείτε για τα νέα από όλο τον κόσμο καθημερινά στην κατηγορία κόσμος του Newscity1.

ΥΓΕΙΑ

Τα νέα από τον χώρο της υγείας κάθε μέρα στο Newscity1.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αθλητικά με ειδήσεις και νέα για ποδόσφαιρο και όλα τα αθλήματα.κάθε μέρα στο Newscity1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Μοναδικά θέματα για επιστημονικές και τεχνολογικές ειδήσεις.κάθε μέρα στο Newscity1

Προσκλητήριο τραπεζών σε 70.000 κόκκινους δανειολήπτες - Ποια θα είναι τα κριτήρια

Την ώρα που οι τράπεζες τηρούν διακριτική στάση έναντι υπερδανεισμένων επιχειρήσεων αποστέλλουν με καταιγιστικό ρυθμό επιστολές
στα νοικοκυριά για να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνειά τους.

Ηδη, 70.000 κόκκινοι δανειολήπτες που δυνητικά πληρούν τα κριτήρια για ένταξη στον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχουν λάβει το προσκλητήριο των τραπεζών καθώς απομένουν λιγότερο από 3 μήνες γι τη λήξη της προθεσμίας ένταξης στο νέο πλαίσιο κ μέχρι στιγμής τα ολοκληρωμένα αιτήματα είναι ελάχιστα.

Μετά τη Eurobank που έστειλε επιστολές σε 35.000 πελάτες της, την Τράπεζα Πειραιώς που ενημέρωσε με τον ίδιο τρόπο 25.000 οφειλέτες και η Alpha Bank ενημέρωσε προσωπικά 20.000 πελάτες της, οι οποίοι έχουν λάβει ενυπόθηκα δάνεια και έχουν σταματήσει την αποπληρωμή τους. Και ενώ οι τράπεζες καλούν τους πελάτες τους να ρυθμίσουν τα στεγαστικά τους, το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων περνάει στην εποπτεία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Ο υπουργός, μάλιστα, συναντήθηκε χθες με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τους οποίους ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, στόχος του οποίου είναι να απαλλάξει τους τραπεζικούς ισολογισμούς από NPLs 30 δισ. ευρώ.

Ενημέρωση

Με τις επιστολές που στέλνουν οι τράπεζες, ενημερώνουν τους κόκκινους δανειολήπτες για τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης που προσφέρει ο νέος νόμος, με τη συμμετοχή του Δημοσίου (επιδότηση της δόσης) κ για την υποβολή της σχετικής αίτησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Για όσους οφειλέτες βρίσκονται σε στάδιο υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα και πληρούν τα βασικά κριτήρια που θέτει ο νόμος οι τράπεζες παγώνουν αμέσως τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Η αναστολή θα παραμένει σε ισχύ έως ότου ολοκληρωθεί η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης και πριν αξιολογηθεί η επιλεξιμότητα του πελάτη μέσω της προβλεπόμενης ηλεκτρονικής διαδικασίας. Οι τράπεζες καλούν και όσους δεν μπορούν να υπαχθούν στο νέο πλαίσιο πρώτης κατοικίας, να ενταχθούν σε ευνοϊκά προγράμματα ρύθμισης που προσφέρουν προκειμένου να διευθετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και να γλιτώσουν την κατοικία τους από τον πλειστηριασμό. Στόχος των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κόκκινοι δανειολήπτες στον νέο νόμο και στις ρυθμίσεις προκειμένου να αρχίσουν να τρέχουν έσοδα από «νεκρά» στεγαστικά δάνεια.

Κριτήρια ένταξης

Η συγκυρία θεωρείται ευνοϊκή ακόμη και για όσους δεν πληρούν κάποια από τα κριτήρια ένταξης στον νόμο. Κι αυτό διότι τα πιστωτικά ιδρύματα είναι διατεθειμένα να προσφέρουν ανάλογες ρυθμίσεις σε όσους είναι συνεργάσιμοι, ακόμη κι αν κόβονται από την πλατφόρμα. Πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία που δίνεται στους κόκκινους οφειλέτες να σώσουν το σπίτι τους, εξασφαλίζοντας χαμηλές μηνιαίες δόσεις (επιμήκυνση δανείου έως 25 έτη, επιτόκιο euribor +2%, κρατική επιδότηση, κούρεμα στο υπερβάλλον του 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού χρέος). Οσοι μείνουν εκτός ρύθμισης, από τη νέα χρονιά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό.

Για τη διευκόλυνση των κόκκινων δανειοληπτών, οι τράπεζες έχουν ήδη δημιουργήσει ειδικές τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης μέσω των οποίων παρέχονται πληροφορίες για χρήση της ηλεκτρονική πλατφόρμας. Επίσης στα καταστήματα υπάρχουν εξειδικευμένοι υπάλληλοι που παρέχουν πρακτικές οδηγίες στους ενδιαφερόμενους πελάτες για την ολοκλήρωση και τελική υποβολή της αίτησής τους.

Πάντως, μέχρι σήμερα η κίνηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων παραμένει υποτονική. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για ένταξη στο ευνοϊκό καθεστώς (χαμηλό επιτόκιο, επιμήκυνση διάρκειας, «κούρεμα», κρατική επιδότηση) περισσότερων από 100.000 δανειοληπτών, τη διαδικασία έχουν ξεκινήσει μόλις 22.882 χρήστες, έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες 82 αιτήσεις, 16 προτάσεις ρύθμισης έχουν δοθεί από τις τράπεζες και έχουν ολοκληρωθεί μόλις 5 ρυθμίσεις.
:

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.
-Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.